Izaberite stranicu

У суботу, 3. августа, у цркви у Малули, предграђу Назарета, прослављен је Свети пророк Илија Тесвићанин. Та црква је припадала парохији Јерусалимске патријаршије која се служи арапским језиком, а напуштена је када је основана држава Израел 1948. године.

Црква је остала напуштена до 90-их година прошлог века. Тада је Патријаршија тражила повратак цркве од израелске војске која ју је користила до тада, па је црква враћена Патријаршији и обновљена залагањем игумана свештеног манастира Преображења на гори Тавору, архимандрита Илариона, и Митрополита Киријака из Назарета. Од тада се црква користи за богослужења и за служење Божанске литгургије на празнике пророка Илије и Благовести, којој је посвећена.

За празник Светог пророка Илије, на један од храмовних празника, Божанску литургију служио је Његово блаженство Патријарх јерусалимски г. Теофил са неколико митрополита, јеромонаха, архимандритом Иларионом, архиђаконом Марком и ђаконом Евлогијем, уз појање верника хришћана арапског говора из назаретског округа. Проповедао је Блажењејши Патријарх г. Теофил.

Извор: Јерусалимска патријаршија (са енглеског Информативна служба СПЦ)

Pin It on Pinterest

Share This