Izaberite stranicu

У галерији „Код Хомена“, традиционално 8. августа (четвртак), са почетком у 21 х, биће отворена изложба „Ољино царство у Котору код Хомена“.

У присуству високих званица изложбу, поводом 10 година од смрти Оље Ивањицки, отвориће власница Модне куће „Мона“ из Београда Нада Момировић.

Како се чуло на конференцији за новинаре, одржаној данас у галерији, изложба обухвата скице и костиме Оље Ивањицки настале од 2005. до 2009. године за три модне колекције компаније МОНА – Тесла, 2005. (Београд, Брисел, Котор, Бар, Скопље, Москва, када је Оља Ивањицки први пут посјетила земљу својих родитеља), Његош, 2007. (Београд, Херцег Нови, Сарајево) и Царство, 2009. (Београд, Бар, Скопље, Сарајево). Изложбе скица организоване су у Београду, Никшићу, Херцег Новом, Панчеву и Паризу, а у дизајнерском тиму су: Тања Јовичић, Мина Црнчевић, Мина Мартић, Кристина Гајић и Ана Лековић.

Новинар Душан Давидовић је подсјетио на традицију врхунских културних дешавања у галерији “Код Хомена” која траје од 2002. године, а изложбе су постале познате не само у Црној Гори већ и много шире.

“Оља Ивањицки је 2002. на премијери галерије излагала своје слике, на тај начин је и отворила и она траје дан данас. Оље нажалост нема већ 10 година, али док је могла и док је долазила и мимо изложби, стално је била присутна у галерији гдје су се представиле и њене колеге “медијалисти”. Оља је заштитни знак ове галерије и госпођа Душанка Суботић Хомен као организатор и селецтор, одлучила је да поводом 10 година од упокојења изложбу посвети Ољи Ивањицки, али не сликама већ њеним другим радовима које смо такође у Котору и Црној Гори били у прилици да видимо захваљујући Модној конфекцији “Мона” и њеној власници Нади Момировић и њеном супругу Ђорђу, овдје присутним. Историјске личности, од изузетног значаја за човјечанство, представљене су на популаран начин. У Котору смо имали прилику да видимо модну ревију посвећену Николи Тесли, у Херцег новом Његошу, а у Бару изложба је носила назив “Царство”. Експонати са тих изложби, нацрти, цртежи, захваљујући госпођи Момировић су сачувани и стигли су до Котора и биће изложени Код Хомена 8. августа у 21 сат”, казао је Давидовић.

Власница галерије, Душанка Суботић Хомен, која је са својим супругом Циком започела са излагањем дјела врхунске умјетности у својој галерији, казала је да је тужна јер је од смрти Оље Ивањицки прошло већ 10 година.

“С друге стране радујем се што је ту госпођа Нада, госпођа Мира Адања Полак, што су ту људи који су од почетка учествовали у организацији мојих изложби још од 2001. када је принцеза Јелисавета Карађорђевић била представљена у Котору, када смо правили пријеме у њену част. Жао ми је што је ове године спријечена да дође, али су зато овдје Которани, Бокељи и из других крајева који ће бити присутни на изложби”, казала је Суботић Хомен захваливши се на техничкој помоћи Конзулату Србије у Херцег Новом.

Власница Модне куће „Мона“ Нада Момировић се захвалила породици Хомен која већ 17 година успјева да окупи умјетнике.

“Захваљујем се Душанки која је културну мисију почела са Ољом Ивањицки, а 8. увече ћемо изложбу Ољиних скица, које је радила за Модну кућу “Мона”, посветити Ољи”. Оља, велики културни посленик, вајар прије свега, сликар, пјесник, архитекта и мултимедијални умјетник, ево опробала се и у модној индустрији, тако што је урадила за “Мону” три колекције, Тесла, Његош и Царство, или Косовски бој”, казала је Момировић.

Збирка има око 150 скица, а на изложби ће бити представљено око 40.

“Биће представљена три симболична костима. “Руска царица” јер се Његош ослањао увијек на једнородну и једновјерну Русију. Костим “Његоша” је сав у блиставој сребрној кожи који означава његово небеско поријекло и његов небески ход, који нас гледа и указује на прави пут. “Тесла” је небески тркач, освјетљава нам путеве и пут у будућност”, казала је Момировић.

Новинарка Мира Адања Полак, чији је супруг био Которанин, казала је да је Котор у њеној породици увијек био препознат као град од велике културе и значаја.

“Котор је као град пролазио кроз ужасно много трубулентних ситуација, што територијално, што историјски, што политички. Одређене изложбе које се одигравају у овом граду показују одређену врсту визионарства, одређеног стратешког размишљања и уједињена, јер је Оља Ивањицки са простора, ја бих рекла, не Балкана, него уопште читавога свијета и показала одређену врсту визија којим се ја уопште бавим и у програму који радим и у ономе како размишљам”, казала је Адања Полак.

Након официјелног дијела отваранбја изложбе биће приказан и филм који ће се пројектоивати на зиду оближњег бившег которског затвора.

У програму учествују: Градска музика Котор (основана 1842.), Исидора Николић (сопран), Соња Тешовић (гитара) и Бошко Тујковић (хармоника).

Програм ће водити Душан Давидовић.

Предраг Николић

 

 

Pin It on Pinterest

Share This