Izaberite stranicu

Основна замисао организатора била је да у времену изражене духовне кризе, присутне нарочито код младих, посредством предавања еминентних предавача, укаже на путеве којима се долази до хришћанског поимања смисла

У оквиру завршне вечери прве Међународне духовне академије “Св. Евстатије Превлачки”, којој је претходио двонедјељни рад у древном манастиру на Михољској Превлаци, која ове године обиљежава осам вјекова од оснивања прве Зетске епископије, одржано је вече духовне поезије, као дио програма “Трга од ћирилице”. Учесницима међународне академије су се својим стиховима обратили угледни пјесници из Црне Горе, Србије, Грчке и Русије.

“Основна замисао организатора (Манастир Михољска превлака – Митрополија црногорско-приморска, у сарадњи са Фондом браће Трубецкој (Москва -Тула) и Одјељењем за младе Московске патријаршије РПЦ) била је да у времену изражене духовне кризе, присутне нарочито код младих, посредством предавања врло еминентних предавача и разговора са присутнима, укаже на путеве којима се долази до хришћанског поимања смисла Логоса, код великог броја данас помраченог или изгубљеног”, рекао је један од организатора овогодишње Академије, академик Синиша Јелушић.

– Отуда је предложени приступ повезивао значење свих предложених тема у оквирима различитих дисциплина (теологије, философије, психологије, психијатрије, књижевности, теорије ликовних умјетности, филма) са циљем духовног развоја, уздизања, васпитања и развоја личности младих, до којих нам је у овом времену радикалних искушења посебно стало. У току двонедјељног трајања међународне академије, своја саопштења је поднијело 25 учесника, од којих су у највећој мјери били академици, професори универзитета и угледни посленици из различитих области – сматра он.

Додаје да посебно имајући у виду “привилеговано значење које пјесништво баштини у дугој традицији православног византијског хришћанства” (Св. Григорије Богослов, ареопагитски списи, Св. Симеон Нови Богослов, Державин, Његош), организатори су завршетак академије повјерили пјесничким угледницима, чија је поезија била посебно инспирисана хришћанским значењем.

“Хришћанског Орфеја” (назив вечери) у различитом виду тематизовали су Новица Ђурић, Илија Лакушић, Селимир Радуловић, Радомир Уљаревић, Александар Јурјевич Закуренко, о. Георгиј Бељкинд и академик Алексиос Панагопулос са Кипра, додаје Јелушић.

Уз њих, учесницима су се обратили др Синиша Јелушић, један од организатора овогодишње академије и игуман, архимандрит Бенедикт (Јовановић), који је истакао неопходност организовања оваквих облика хришћанског православног просвјећивања, посебно с обзиром на кризу културе коју управо живимо, али и резултат који је рад академије несумњиво остварио.

А.Ћ.

Извор: Дан

Pin It on Pinterest

Share This