Izaberite stranicu

У порти Саборног храма Светог Јована Владимира у Бару, почела традиционална манифестација Трг од ћирилице.

До 10. августа биће организован већи број предавања, књижевних вечери и промоција. Синоћ је одржано предавање о теми Насиље над Србима у 20. вијеку, а говорили су проф. др Милош Ковић и новинарка Мира Лолић Мочевић.

Српски народ у 20. вијеку три пута је страдавао на кућном прагу, претрпио три геноцида, што ниједан народ није, порука је предавања “Насиље над Србима у 20. вијеку”, одржаног у оквиру шестог Трга од ћирилице. Предавачи су поручили да те чињенице не смијемо да заборавимо и да свијест о геноциду морамо да уградимо у темеље српског националног идентитета.

– Потребно је да освијестимо чињеницу да смо претрпјели геноцид у 20. вијеку и то не једном, већ три пута, и потребно је да разумијемо да нас оптужују да смо починили геноцид како би прикрили и сакрили истину. Српски народ је претрпио геноцид у Првом и Другом свјетском рату и Отаџбинском рату када је протјеран из Крајине, Сарајева и Косова и Метохије – рекао је историчар Милош Ковић.

– Цивилизацијска потреба је култура памћења и све ово што ми радимо је у ствари у тој функцији културе памћења, јер уколико ми то не будемо памтили, те жртве које прелазе милионску цифру поново ће бити убијене – рекла Мира Лолић Мочевић.

Традиционална манифестација Трг од ћирилице, први пут се, осим у Херцег Новом, одржава и у Петњици, Вучијем долу, Цетињу, Бару и другим црногорским градовима. Пјесничким сусретом, у Петњици је почела шеста културна манифестација, која је ове године у знаку јубилеја – 800 година аутокефалности Српске православне цркве и живота њене Зетске епархије, Митрополије црногорско-приморске.

– Просто се ћирилица и српски језик потискују и управо је ова манифестација наш одговор и вапај да се с тим престане и да сачувамо наше писмо и нашу свету ћирилицу којом је написано све што је вриједно помена у историји нашега народа у историји Црне Горе – рекао је Слободан Зековић, архијерејски намјесник барски и старјешина Саборног храма Св. Јована Владимира.

Ова традиционална манифестација посвећена је очувању српског језика и ћирилице. И ове године окупиће бројне умјетнике, историчаре, филозофе, лингвисте и духовнике.

Извор: РТРС

Pin It on Pinterest

Share This