Izaberite stranicu

Света литургија служена је јутрос у осмој недељи по Духовдану, у подгоричкој Цркви Светог Ђорђа.

Евхаристијским сабрањем началствовао је презвитер Блажо Божовић уз саслужење протојереја ставрофора Милете Кљајевића.

За певницом на литургијске возгласе једним духом одговарали су ђакон овог храма, Иван Црногорчевић и појац Лука Павићевић.

Након Литургије одржан парастос пострадалим жртвама злочиначке акције Олуја, којом је 5.августа, на данашњи дан пре 24 год. протеран, изгнан, убијен и осакаћен православни живаљ, на територији бивше Југославије.

Парастос пострадалим жртвама служили су презвитер Блажо Божовић, прота Милета Кљајевић и ђакон Иван Црногорчевић.

Праћен верним народом на парастосу је одговарао појац Лука Павићевић.

Окадивши и преливши вином освећено жито, које је принесено за покој душа преминулих, присутнима се потом обратио началствујући свештенослужитељ, јереј Блажо Божовић.

„Данас када празнујемо спомен Свештеномученика Аполинарија, обиљежавамо и дајемо помен нашим сестрама и браћи, праоцима, оцима и мајкама – који су пострадали у ратовима на просторима бивше Југославије.

У свијету је увијек било оних који када учине неки злочин – веселе се, а и оних других који се моле Богу за душе тих упокојених људи; то је тако у историографији, дијахроничном искуству Цркве, увијек било. “

Након тога отац Блажо је препричао разговор са једним свештеником док је био студент. Питао га је тада шта мисли јесу ли све јасеновачке жртве убројане у мученике, уз констатцију да их је Црква наша све убројала. Одговор је био јасан: Црква је тако рекла и ја тако сматрам. На то је, присетио се јереј Блажо разговора, будући колега рекао да је тамо, међу жртвама, било и оних који су били слабог морала, пијанице…

„Ја се чудим његовом безумљу и кажем : Бог с тобом, рекох – ти људи су пострадали за Христа… дај Боже да и ја сутра тако као пијаница … – пострадам“, казао је јереј Блажо, нагласивши да су ти људи пострадали због  чињенице што су били православни хришћани.

„То безумље постоји само код нас “ казао је он, подвукавши да код непријатеља тога нема, већ да код њих влада једномислије; а да се ми  растачемо/раслабљујемо, на начин који је непримерен православним хришћанима, казао је отац у своме обраћању.

„Немамо једномислије и једнодушност и то нас дубоко кошта“, указао је, подсетивши нас да су времена тешка и да не знамо шта нас чека. „Па и ако дође час страдања да нам Господ да благослов да пострадамо – чисто и невино, не окрвавивши руке своје“, нагласио је отац Блажо, у својој беседи у подгоричкој Цркви Светог Ђорђа.

Елза Бибић

Pin It on Pinterest

Share This