Izaberite stranicu

Бројни Кртољани и њихови гости присуствовали су петом Српском сабору који је је уз подршку бројних спонзора организовало Соколско друштво Кртоли. У богатом умјетничком програму наступили су женска вокална група „Лира“, Хор Светог Василија Острошког из Кумбора, етно група „Симонида“ из Невесиња, фолклорни ансамбл „Јединство“ из Бара, народни гуслар Стефан Миљанић, а звијезда вечери био је Мирослав Илић који је за Кртољане извео своје највеће хитове.

„Учинићемо све да заслужимо ваше аплаузе и да се не покају организатори што су баш нас звали за овај помало јубиларни пети Српски сабор у Кртолима“, рекао је један од напознатијих пјевача народне музике публици у којој је био и конзул Србије Зоран Дојчиновић.

Он је рекао да и сам води поријекло из Црне Горе из Бјелопавлића, док му је супруга из Васојевића.

Пети Српски Сабор у Кртолима отворио је кртољски парох Марко Обрадовић.

„Када сам био на служби у Бразилу, пришао ми један човјек, старији Бразилац и каже Оче, шта за вас значи бити Србин? Био сам затечен питањем, нијесам знао шта да му одговорим. Бог ме поучио па сам му рекао Добар Србин, првенствено значи бити добар човјек, али то важи и за све људе овога свијета. Друга ствар је да добро познајемо своју историју да би знали ко смо, шта смо, одакле смо и којим путем треба да идемо да би стигли тамо гдје смо кренули. Овај Сабор баш такве вриједности проповиједа и такве вриједности покушава да прикаже. Зато ми је јако драго да отворим овај Сабор да призовем благослов Божији на овај пети Сабор и окупљање нас Срба у овим смутним и тешким временима“, рекао је кртољски парох преносећи поздраве учесницима петог Сабора у Кртолима, Митрополита црногорско приморског Амфилохија.

Он је посебно поздравио претходног кртољског пароха, свештеника Александра Брашанца који је 15 година служио у Кртолима.

„Највећу захвалност за наше саборовање дугујемо младим људима из Соколског друштва Кртоли“, рекао је Саво Клакор, предсједник МЗ Кртоли и кртољске црквене општине.

Захвалио се институцијама, фирмама и физичким лицима који су новчано помогли реализацију манифестације, а посебно Генералном конзулату Републике Србије у Херцег Новом.

„Кртољани су познати као добри домаћини који са пуно пажње дочекују госте. Кртоли су једна од низа дестинација гдје се гости радо враћају да проведу своје годишње одморе. Зато нека и овај сабор буде један од разлога вашег поновног доласка“, рекао је Клакор.

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This