Izaberite stranicu

Молитвено сећање на верну следбеницу Христову – Равноапостолну Марију из Магдале – литургијски је прослављено у подгоричкој Цркви Светог Ђорђа под Горицом.

Светим евхаристијским сабрањем началствовао је протојереј ставрофор Милета Кљајевић уз саслужење презвитера Блажа Божовића, ђакона Ивана Црногорчевића и молитвенo учешће, проте Милуна Фемића.

Благољепију богослужења додатно је допринело појање верног народа Божијег, предвођених појцем Луком Павићевићем.

Прочитавши јеванђелско зачало и осветивши Дарове предложења, велики број верног народа приступио је Светом причешћу Тела и Крви Господње.

Словом поуке сабранима се потом  обратио началствујући свештенослужитељ, прота Кљајевић, подвукавши да је вера да Христос може помоћи услов да се догоди чудо и добије помоћ и исцељење, које душа тражи, подсетивши нас на саму светитељку, Равноапостолну Мироносицу, Марију Магдалену коју данас прослављамо.

Исцеливши је од духовне болести, како је казао, постала је најревноснија ученица Господа Бога и Спаса нашега Исуса Христа.

“Била је присутна при Његовом распећу, гледајући Га попљуваног и поруганог; била је свједок и Његовог погребења; а трећег дана по распећу стигла је до гроба са припремљеним мирисима, да помаже Његово Тијело и не нашавши Га у Гробу, обавијестила је ученике, Петра и Јована”, подсетио је отац, на све ове догађаје који су се збили.

Казајући, да је управо она прва чула глас анђелски – да је Христос Васкрсао – да Га Је прва видела и прва обавестила Апостоле о највећем догађају.

По Вазнесењу проповиједала је Јеванђеље у Јерусалиму привевши много душа Христу.

“Дошавши у Рим, предала је офарбано црвено јаје цару Тиберију, поздравивши га ријечима – Христос Васкрсе ” казао је прота.

Тада је поднела тужбу самом цару Тиберију против Понтија Пилата да је неправедно поступио према Христу  коју је овај усвојио и казнио П. Пилата одузимањем службе и премештањем из Јерусалима; по  предању он се обесио, док је по другом, осуђен на погубљење.

“Сам Цар Тиберије повјеровао је у Христа као Бога, давши да се таква одлука донесе на Сенату – коју Сенат ипак није усвојио “, но, како је прота објаснио, од тада бива забрањено указом – свако вређање хришћана.

“Из Рима, Св. Марија Магдалена отишла је у Ефес, помажући Св. Јовану Богослову на ширењу хришћанства, а поред првомученице Текле и царице Јелене, Црква ју је прогласила за Равноапостолну те је ту у Ефесу завршила и свој земни живот ” указао је прота, завршавају своју беседу у храму под Горицом.

Њој у част подигнут је чудесан руски манастир у Јерусалиму, од стране руског цара Александра lll Романова, за душу мајке, царице Марије Фјодоровне – који и данас постоји у Гетсиманском врту.

Заједница у Телу и Крви Христовој  настављена је у гостопримници Светог храма под Горицом.

Елза Бибић

 

 

Pin It on Pinterest

Share This