Izaberite stranicu

Његово преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије обавио је у суботу 3. августа, чин освећења новоподигнутог Храма Светог апостола Луке у Бијелој Цркви код Роажаја, а потом у освештаној цркви и одслужио Свету архијерејску литургију.

Преосвећеном Епископу је саслуживало свештенство и монаштво Епархије, уз молитвено учешће вјерног народа овог краја.

Након освећења и Литургије, одслужен је помен невино страдалим мјештанима Бијеле Цркве од Балканских ратова до данас. Освећена је и спомен чесма, подигнута у спомен невиних жртава.

Сабрање је благословио Епископ Јоаникије, који је подсјетио да је, по старом предању, била црква ружине боје у Рожајама, због чега  је и мјесто Рожаје, а како се ово мјесто зове Бијела Црква, може се претпоставити да је раније овдје била црква из доба Немањића. Ови крајеви су, по његовим ријечима, били изузетно значајни и засијани светињама у доба Немањића, касније су много страдали, међутим, памћење је сачувано.

„Обнови се у Рожајама црква Ружица и овдје се обнови бијела црква. Ви сте, истина, додали и мало црвене боје, не мари. Црвена боја на цркви је симбол Христове крви живоносне, спасоносне коју је Он излио на крсту за искупљење рода људског. Сваки храм Господњи, који подижемо у Његову славу, изникао је из Христове крви. Ми хришћани смо искупљени пречасном и живоносном крвљу Господа и Бога и Спаса нашег Исуса Христа, зато смо Црква Божја, ми народ, који вјерује у Христа, Њему се моли и Њему славу узноси“, казао је, између осталог, владика будимљанско-никшићки г. Јоаникије.

Он је, овом приликом, одликовао архипастирским граматама чланове Црквеног одбора, задужен за изградњу храма, као и сва домаћинства села Бијела Црква и оне, који су на било који начин учествовали у изградњи светог храма.

Владика је високим одликовањима Епископије – Медаљом Светог великомученика и побједоносца Георгија другог степена, одликовао браћу Томислава Белоицу из Краљева и Радосава Белоицу из Новог Сада „за труд и љубав показану приликом изградње и обнове храмова на територији Рожаја и несебичне помоћи српском народу у Рожајама“.

На указаном високом признању пригодним словом захвалио је Радосав Белоица.

Након Литургије уприличена је трпеза љубави и културно-умјетнички програм.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

 

Pin It on Pinterest

Share This