Izaberite stranicu

Од изградње Цркве Светог Василија Острошког Чудотворца у Подгорици још ништа. Место за верски објекат освештано, а неко хоће да се поруга

И поред тога што је детаљним урбанистичким планом у подгоричком насељу Коник, на простору некадашње пијаце, предвиђена градња верског објекта, надлежни у Подгорици су саопштили да ће на том плацу бити подигнута ауто-перионица! Ради се о простору испод кога се налазе кости Подгоричана страдалих у савезничком бомбардовљању 1944. Пре неколико година представници Митрополије црногорско-приморске поднели су захтев Главном граду за уступање земљишта за потребе изградње храма Светог Василија Острошког Чудотворца, и уз тај папир предали су и петицију за изградњу цркве, коју је потписало око 7.000 грађана. Парцела је површине 2.500 метара квадратних, од чега је 700 квадрата предвиђено за изградњу, док би црква припало око двеста.

„Новостима“ је у јуче незванично, у локалној самоуправи речено да плански документ не одређује која верска заједница би на том простору могла да гради објекте. Подсећају да је било и других иницијатива, о којима ће се расправљати. За сада су одлучили да на том месту наредних месеци буде изграђена ауто-перионица. Међутим, из Митрополије црногорско-приморске подсећају да је ДУП важан документ, и због тога захтевају стриктно поштовање закона и оно што је њиме планирано, а то је изградња православне цркве, посвећене Острошком чудотворцу.

Радови су почели, што је узнемирило вернике и свештенство Митрополије црногорско-приморске. Били су запањени када су пре неколико дана затекли раднике са пијуцима, лопатама и другим грађевинским реквизитима. Ударали су по асфалту и бетону, како би почели радове на подизању ауто-перионице! Послови су тренутно обустављени, а радници отишли кућама. Протојереј Мирчета Шљиванчанин, парох конички, био је због тога прилично узнемирен.

– Где год да се подиже дом Светог Василија Острошкога, то је дом љубави, слоге и мира за све оне који живе на том месту. Ово место освештано је молитвом и Божјим благословом и неко хоће да се поруга, да место светиње претвори у перионицу. Црква није упозната са том одлуком, јер је донета тајно. Овај чин је још један удар на православне житеље Коника и околних насеља, који се одавде исељавају. Ко на то има право и ко је тај ко удара на светињу – питао је прота Мирчета, додајући да фирма „Текон Монтенегро“, која овде жели да гради, не ради на добро свог народа.

ОКУПЉАЊА

Ацо Милић, један од иницијатора изградње цркве посвећене Острошком чудотворцу, подсећа да у овом делу Подгорице деценијама постоји жеља и воља православног народа да се изгради Саборни храм у коме би се Богу молили, крштавали и венчавали.

– Грађани ће се овде свакодневно окупљати и молити се светитељу да се његовим молитвама људи, који су почели овде нешто друго да граде, коначно уразуме – каже Милић.

НЕСТАЛИ КРСТ И ИКОНА

Крст и икона Светог Василија Острошког, које су пре две године биле постављене на локацији, где је планирана градња цркве нестале су, а да се још не зна ко је то учинио. Из Црквене општине Подгорица упозорили су све оне који атакују на то место „вођени трговачким духом и личним интересима, да скрнављењем крста и иконе вређају светиње вере и светињу људских гробова“.

Извор: Новости

Pin It on Pinterest

Share This