Izaberite stranicu

У Храму Св. Илије у Вучитрну данас је свечано прослављена храмовна слава Св. Пророка Илије. Као и претходних година и ово је била прилика за преостале Србе овог краја, као и оне који су силом прилика морали да напусте своје домове, да се поново окупе у својој парохијској цркви.

Свету литургију служио је Његово преосвештенство Епископ рашко-призренски г. Теодосије уз саслужење пароха вучитрнског оца Симе Чимбуровића и свештенства овог краја.

У својој беседи Епископ је говорио о чудесном примеру пророка Илије који је остао упамћен као пророк ватрене вере, ревности и верности Богу и зато је Бог кроз њега и чинио бројна чуда и за време његовог живота и после.

„Пример Светог пророка Илије све нас надахњује“, рекао је владика и додао да сви на месту где су позвани треба да ватрено ревнују за истину и правду Божију, пре свега исправљајући сами себе, праштајући ближњима и држећи се своје вере и предања. Владика је такође позвао присутни народ да никада не забораве свој родни крај и да они који су остали на Косову и Метохији устрају у својој решености, а они који су били принуђени да избегну, редовно долазе и обнављају сећање на Вучитрн и храм Св. пророка у коме су многи од њих крштени и венчани.

Након Литургије и литије око храма, Његово преосвештенство Епископ рашко-призренски  г. Теодосије је благословио славско жито, а данашња вечаност завршена је славским ручком и фолклорним играма у порти храма.

Извор: Епархија рашко-призренска и косовско-метохијска

Pin It on Pinterest

Share This