Izaberite stranicu

Његово преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије служио је на празник Светог пророка Илије, у петак 2. августа 2019, Свету архијерејску литургију у манастиру Златеш код Бијелог Поља, чиме је ова светиња прославила своју храмовну славу.

Саслуживало је свештенство и свештеномонаштво Епархије уз молитвено учешће мноштва вјерног народа, који је приступио и причестио Светим тајнама Христовим.

Ријечима архипастирске бесједе обратио се Његово преосвештенство владика Јоаникије, указавши на вјеру и љубав Светог пророка Илије, коју је показивао кроз цијели свој живот.

„Давно, прије Христовог оваплоћења, Бог је послао Светог порока Илију народу израиљском, јеврејском када је била ослабила вјера и почело се умножавати идолопоклонство, када су владари одступили од вјере и прешли у паганство. Тада је Бог послао свог пророка Илију да народ поучава и да га упућује на прави истинити пут Божји. Стање у народу је било слично као код нас данас у овом раслабљеном свијету, па је пророк Илија питао своје сународнике: Докле ћете храмати на оба кољена“, рекао је владика.

Народ је, ипак, додао је Епископ, имао прилику да види шта је права вјера код пророка Илије, који је био знаменит у цијелом народу и данас га памтимо по многим чудесима.

„Тада, када је ослабила вјера у народу, али, ако имамо једног, Бог преко тог једног чини превелика чудеса, па је и облаке заустављао, те није било кише и друга премнога чудеса учино, ради помоћи и опомене народу. Он је својим животом изображао Христов живот, више од седам вјекова, прије рођења Христовог, видите, како Бог промошља и полако припрема народ за оно што ће доћи“, бесједио је Његово преосвештенство.

Навео је чудо, описано у Старом завјету, о животу Светог пророка Илије, које се често помиње, а којим је пророк Илија унапријед показао вјеру у једног Бога.

„Само се један може одазвати огњем, само прави, истинити Бог, једини постојећи, остало су лажни богови, привиђења и творевине људске маште. Свети пророк Илија се кратко обраћа Богу: Господе, Боже Израиљев који си се открио нашим оцима, Који си показивао многа чудеса, услиши ме сада и ради народа твога пошаљи огањ са неба да спали ову жртву да би народ повјеровао у Тебе истинитог Бога отаца наших и да би се прославило Твоје име у народу Твоме Израиљу“, подсјетио је Преосвећени Епископ, додајући да је било довољно да се само толико обрати Богу живоме, истинитом Његов слуга и одмах је био услишен.

„Бог је послао огањ са неба и спалио жртву, а овај чин изображава крштење; не подсјећа ли то трикратно изливање воде на жртву на воду крштења у име Оца, амин и Сина, амин, и Светог Духа, амин. А огањ са неба, који силази је предуказање силаска Духа Светог, Који силази на сваког који се крштава у име Свете Тројице кроз трикратно погружење. Овај чин је подсјетио јеврејски народ на онај догађај из давних времена, када је народ прелазио преко Црвеног мора, док је народ Божји предводио Мојсије, изводећи га из ропства египатског и извео га на суво. Зар вас вазношење Илијино на небо не подсјећа на вазнесење Христово? Видите како Бог, увијек, има своје слуге, кроз сва времена Црква рађа своје свете Божје угоднике“, навео је Епископ будимљанско-никшићки.

На овај дивни, велики празник, који слави цио православни свијет, код нас постоји стари обичај да се излази на горе, па су све наше горе, Бјеласица, Јеловица, Сињајевина, Лукавица и многи други врхови, данас, пуне народа.

„А ми се сабирамо овдје, у долини, код Цркве Светог пророка Илије, али, ово мјесто постаје висока гора у духовном смислу, зато што нас овај храм, који је један од новијих у Вранешкој долини, подсјећа на све оне храмове, који су раније овдје пјевали у славу Божју. Сва је Вранешка долина засијана светињама, и ове горе око ријеке Љубовиђе све су пуне светиња и знамења, али то још није изучено. Треба још много да се види на којим корјенима смо овдје изникли“, рекао је владика.

Подсјетио је да је ова црква подигнута између два рата, благословом Митрополита, касније Патријарха српског Гаврила Дожића и окупља народ, већ, деценијама. Око овог храма, не случајно, формира се света обитељ, манастир Златеш, како је било првобитно име овог краја.

„Златеш, зато што су сијали златни крстови кроз ову долину на светим храмовима, и зато што је народ имао чисту и праву вјеру као жежено злато. Хвала Богу сабирамо се, као што су нас учили наши преци, као што нас је учио Свети Сава, Свети Василије Острошки, велики исповједник вјере православне Гаврило Дожић“, поручио је Епископ Јоаникије.

Он је захвалио свима, који су се потрудили на обнови од када је утемељена ова црква.

„Захваљујем свима који су се потрудили око обнове ове светиње. Поодавно траје њена обнова, већ 30-ак година. Зато нам је, данас, свима овдје тако лијепо, зато што имамо доброг домаћина, нашег о. Николаја, старешину манастира, али не би он могао сам много учинити, него уз помоћ народа, који овдје радо долази и помаже ову светињу“, закључио је владика, честитајући празник и храмовну славу.

Након празничне литије, која је опходила храм, благосиљан је и преломљен славски колач. Освештан је и мозаик са ликом Светог Илије.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

 

Pin It on Pinterest

Share This