Izaberite stranicu

Дана 28. јула 2019, на Дан Руске морнарице и на Дан крштења Русије, у резиденцији Генералног конзулата Руске Федерације у Цариграду о. Георгије Сергејев, заменик настојатеља Цркве Светих Константина и Јелене на територији руског Генералног конзулата, задуженог за пастирско старање о пастви Московске патријаршије у Турској, одржао је помен на гробљу руских морнара из подморнице Морж. Морнари су изгубили животе током пролећне борбене мисије у Босфорском мореузу у пролеће 1917. године.

Међу онима који су присуствовали помену били су запослени у Генералном конзулату и представници бродских компанија у Цариграду.

Свештеник Георгије је честитао присутнима Дан крштења Русије и нагласио важност подвига руских морнара у одбрани домовине.

****

Подморница Морж је послата у град Николајев 15. септембра 1913. године и ојачала је Црноморску флоту 30. априла 1915. Веома брзо је стекла репутацију једног од најбољих бродова – уништила је и заробила читаву флотилу непријатељских бродова: осам тегљача с баржама, као и пароброд и трочлани бриг.

Подморницу Морж је 5. маја 1917. потонула мина са свих 42 члана посаде. Тела неколико морнара сахрањена су на територији летње резиденције данашњег Генералног конзулата Руске Федерације у Цариграду. Спомен-обележје, саграђено на месту њиховог укопа, обновљено је 2016. године.

Тачно место на којем је подморница потонула открила је 2000. међународна истраживачка група која је тражила бродове потопљене у Црном мору четрдесетих година ХХ века.

После освећења 6. јула 2009. године, Цркве Св. Равноапостолних Константина и Јелене, саграђене на територији резиденције Генералног конзулата у Бујукдеру, Његова светост Патријарх московски и све Русије Кирил одслужио је парастос руским морнарима из подморнице Морж.

У пролеће 2017. код споменика су постављена сидра да би одала почаст руским морнарима.

Извор: Патриархиа. ру (са енглеског Инфо служба СПЦ)

Pin It on Pinterest

Share This