Izaberite stranicu

„Кочићева награда“ за књижевност за 2019. годину припала је лингвисти Милораду Телебаку.

Милорад Телебак нови је лауреат „Кочићеве награде“ за укупно лингвистичко и књижевно дјело, саопштио је жири који је радио у саставу Ранко Рисојевић, предсједник, те Берислав Благојевић и Златко Јурић, чланови.

Жири је навео да је Милорад Телебак, професор српског језика и књижевности, угледан лингвиста, данас познат готово свакој писменој особи у Републици Српској, а стручњацима и књижевницима у Црној Гори и Србији, преноси РТРС.

– Његово цјелокупно дјело посвећено је практичним питањима српског језика, чиме се он сврстао у низ језичких дјелатника опредијељених за Вуков језик и Кочићево језичко насљеђе. То његово опредјељење значило је озбиљан рад на језику нашег времена који нам се чини све оскуднијим и све угроженијим, иако имамо сва могућа средства и све могуће институције задужене управо за послове везане за наш српски језик, саопштио је жири.

Милорад Телебак, како је наведено, писао је и дјеловао у духу Кочићевог схватања народног говора и непрестане потребе за његовим развијањем културе употребе српског језика који, изван сваке лингвистичке сумње, има свој дијахронијски хиљадугодишњи развој и утемељење на свим језичким нивоима, пише РТРС.

– Језички и књижевни рад Милорада Телебака заслужује посебну пажњу научне, културне и књижевне јавности те додјељивање „Кочићеве награде“ представља давање подршке и неоспорив начин указивања на посвећеност овог аутора кочићевском промишљању и дјеловању на очувању аутентичности српског књижевног језика, саопштио је жири.

„Кочићева награда“ биће додијељена лауреату на свечаној академији која ће у част Петру Кочићу бити одржана у оквиру предстојећег Кочићевог збора.

Извор: РТРС

Pin It on Pinterest

Share This