Izaberite stranicu

На Дан крштења Руса, 28. јула 2019. године и на спомен равноапостолног великог кнеза Владимира, у Успенској Кијево-печерској лаври одржано је заседање Синода Украјинске православне цркве под председавањем Његовог блаженства Митрополита кијевског и све Украјине г. Онуфрија.

Синод је подржао иницијативу Блажењејшег Митрополита Онуфрије да се започне процес размене ратних заробљеника, ослободе затвореници и успостави мир у Донбасу.

Овим поводом Митрополит Онуфрије се већ обратио Свјатјејшем Патријарх московском и све Русије г. Кирилу с молбом да са своје стране посредује у помиловању и ослобођењу свих украјинских затвореника који се налазе на територији Руске Федерације. У овом смислу је Митрополит Онуфрије 15. јуна 2019. године упутио писмо и председнику Украјине Владимиру Зеленском.

Свети Синод  је подржао иницијативу Предстојатеља УПЦ и истакао важност размене заробљеника у формату „сви за све“. Овим поводом је основана комисија за размену ратних заробљеника и ослобођење затвореника, у коју су ушли два архијереја и један протојереј.

Извор: Православие.ру (са руског Инфо служба СПЦ)

Pin It on Pinterest

Share This