Izaberite stranicu

Његово преосвештенство Епископ нишки г. Арсеније учествовао је у духовним свечаностима поводом обележавања Дана крштења Руса у организацији Украјинске православне цркве и Митрополита кијевског и све Украјине г. Онуфрија.

Уочи празника Крштења Руса, после прочитаног молебна на Владимирској гори 27. јула 2019. године, Митрополит кијевски и све Украјине г. Онуфрије, заједно са представницима помесних Православних Цркава, архијерејима и свештенством Украјинске православне цркве, предводио је литију са чудотворним светињама према Успенској Кијево-печерској лаври.

У молитвеној поворци учествовало је 300 хиљада православних верника. Многољудна литија је прошла централним градским улицама све до Кијево-печерске лавре, где је служено свеноћно бденије. Код поклоничког крста на улици Грушевскога Блажењејши владика се са свештенством и вернима помолио за покој душа погинулих у трагичним догађањима у фебруару 2014. године.

Литију су пратиле велике светиње: мошти Светог благоверног кнеза Владимира – Крститеља Руса; стопа Светог апостола Андреја Првозваног; мошти осамнаест светих исповедника и пет чудотворних икона, међу којима и Почајевска икона Пресвете Богородице.

Његово блаженство Митрополит кијевски све Украјине г. Онуфрије примио је, затим, у Световазнесењској Кијевско-печерској лаври Преосвећеног Епископа нишког г. Арсенија и Архиепископа михајловског и кошицког г. Георгија из Православне цркве Словачке и чешких земаља, који су стигли на прославу у част 1031-годишњице крштења Кијевске Русије. У пратњи Епсикопа нишког г. Ареснија налазио се чтец Миљан Никитовић.

Његово блаженство Митрополит Онуфрије лично је разговарао са представницима делегација помесних Православних цркава, захвалио им на доласку на прославу и предао поклоне у знак успомене на духовне свечаности у Кијеву.

Сутрадан, 28. јула 2019. године, на дан сећања на Светог равнопапостолног кнеза Владимира, Његово блаженство Митрополит кијевски и све Украјине г. Онуфрије служио је Божанску литургију на тргу испред Саборног Успењског храма Кијево-печерске лавре.

Поред архијереја Украјинске православне цркве, Његовом блаженству је саслуживао и Преосвећени Епископ нишки г. Арсеније. Том приликом обављено је и проглашење и прослављање три нова светитеља Украјинске православне цркве: Светог Василија Богдашевског Исповедника, Светог Силвестера Малеванског и Светог мученика Александра Глагољева.

Хиљаде верника и поклоника стигло је у Кијев из свих крајева Украјине и других земаља. Они су се заједно са архијерејсима и свештенством молимли за мир у Украјини и јединство Православне цркве.

Извор:СПЦ

Pin It on Pinterest

Share This