Izaberite stranicu

У шесту недељу по Духовима, на празник Светих мученика Кирика и Јулите, у Храму Светог Јована Владимира служена је Света литургија. Началствовао је протојереј-ставрофор Радован Марковић из Епархије шумадијске, Архијерејско намесништво колубарско-посавско, Храм Свете Тројице у Јунковцу. Саслуживали су ђакон Петар Николић из Цркве Свете Петке у Петроварадину, протонамјесник Немања Павловић из Обреновца, који је уједно и духовник старима у геронтолошком центру у Обреновцу, протојереј Љубомир Јовановић и јереј Младен Томовић.

На тему данашњег Јеванђеља бесједио је отац Младен који је подсјетио на страдања Светих мученика Кирика и Јулите, а говорио је и о Светим мученицима из села Велике и Горњег полимља, које данас наша Црква прославља. Преко шесто дјеце, жена и стараца.

У својој бесједи отац је рекао да данас нема никога ко би поменуо ове жртве, мученике који су од стране Њемаца и домаћих фашиста убијени и бачени у јаме. Једино их се сјећа Православна црква. Отац Младен је позвао све нас који живимо на овим просторима, да заједно уздигнемо молитве ка Богу и дамо помен овим жртвама. И не само њима, већ и жртвама у Пиви, Долима пивским, гдје је исто тако на свиреп начин убијено преко 400 дјеце, жена и стараца.

Вели број вјерника, како из Бара, тако и туриста који бораве у нашем граду приступило је Светом причешћу и причестило се Крвљу и Тијелом Господњим.

На крају је отац Младен позвао све присутне на братско сабрање и послужење у крипти храма.

Дејан Вукић

Pin It on Pinterest

Share This