Izaberite stranicu

Јерусалимски Патријарх Теофил III одржао је низ састанака са америчким политичарима, верницима и лидерима цивилног друштва како би се подигла свест поводом претњи с којима се суочава хришћанско присуство у Светој земљи, а посебно у Јерусалиму.

Ови ризици су се повећали заједно с вероватноћом да насељеници преузму имовину Јафа капије након што је Врховни суд погрешно одлучио да организација Атерет Коханим то учини.

Патријарх Теофило III је предводио делегацију из Свете земље која представља три породице (православну, католичку и протестантску) како би радили на хришћанском јединству или на удруженим хришћанским акцијама у сусрет изазовима који угрожавају хришћанско присуство у Светој земљи, док истовремено раде на томе како да ојачају садејство између Цркава Јерусалима и оних који доносе одлуке у САД.

Блажењејши Теофил III и делегација у пратњи учествовали су у раду конференције министара спољних послова за неговање верских слобода, одржаној у Вашингтону уз учешће десетак министара спољних послова из целога света. Он се састао са министрима и разним политичким личностима, информишући их о ситуацији у Јерусалиму и о стању хришћанских и муслиманских Светих места која су евентуално на удару радикалних насељеника.

Патријарх је такође информисао министре о најновијим догађајима везаним за имовину Јафа капије, позивајући их да охрабре израелску владу да закључи овај досије који представља егзистенцијалну претњу хришћанима у Јерусалиму.

Јерусалимски Патријарх се сусрео и са званичницима у Белој кући, Стејт департману, Међународноој канцеларији за верске слободе, УСАИД-у и са великимм бројем чланова Сената и Представничког дома, где је представио важност имовине Јафа капије и утицај који имају на хришћанско присуство у Јерусалиму, као и на хришћанске поклонике; јер она је стотинама година била главни улаз у Цркву Светог гроба, као и главни улаз у хришћански кварт, манастире и црквене институције уопште.

Патријарх Теофил је упозорио да ће одузимање имовине од стране насељеника Јафа капије имати катастрофалне последице по хришћане широм света, не само за хришћане Свете земље.

Међу састанцима Патријарха Теофила III у Вашингтону, и пратећe делегацијe, били су и са лидерима цивилног друштва, посебно са ректорима универзитета, у циљу упознавања са оним што се дешава у Јерусалиму.

Патријарх их је замолио да сарађују са Јерусалимском патријаршијом и с другим Црквама у Јерусалиму како би се подигла свест у америчком друштву о опасностима које прете хришћанском присуству и нападима на хришћанске и исламске светиње.

Извор: Ромфеа (са енглеског Инфо служба СПЦ)

Pin It on Pinterest

Share This