Izaberite stranicu

На празник Светог архангела Гаврила у подгоричкој Цркви Светог Ђорђа под Горицом служена је Света литургија.

Након прочитаног зачала из Јеванђеља сабранима се обратио протојереј-ставрофор Драган Станишић који је казао да су већ од самог настанка првог човјека, вјесници божанске доброте, бестјелесне небеске силе, са љубављу радосно благовијестиле о доброчинствима Свете Тројице.

Подсјетио је отац Драган да је Мојсију архангел Гаврило саопштио како је створен свијет и све остало, да се  јављао пророку Данилу и саопштио тајну о доласку Месије, Мајка Пресвете Богородице, Света  Ана, добила је вијест да ће родити благословену кћер Марију. Затим се јавио Захарији првосвештенику вијешћу о рођењу Јована Претече, Светој Дјеви Марији о рођењу Господа Исуса Христа, јавио се праведном Јосифу и пастирима у Витлејему и самом Господу у Гетсиманском врту.

„Овај данашњи спомен  Сабора  Архангела Гаврила установљен је у деветом вијеку на Светој Гори. У једној монашкој келији, на камену, прстом небеског војводе, архангела Гаврила, записана је пјесма Богородици: Достојно јест. У данашњем Јеванђељу, Господ каже својим апостолима  да су имена њихова записана у књигу живота вјечнога и да се радују.  Архангел Гаврило и данашњи празник показују да је  Света Гора  већ овдје и сада отворена књига вјечног живота у којој је уписано име Пресвете Богородице  украшено дивном  пјесмом Достојно је заиста блаженом звати Тебе.“

Отац Драган је појаснио да се име записано на камену или стијени временом избрише, али оно што се  упише руком небеског анђела је неизбрисиво је и одмах се разгласи по свој васељени и у све вјекове.

„Пјевајући непрекидно ову пјесму Достојно јест,  која је дар анђела, на свакој Божијој служби и ми бивамо удостојени причешћа Светим тајнама и јединства са Богом“, казао је протојереј-ставрофор Драган Станишић.

На крају свог обраћања прота је честитао славу данашњим свечарима и посебно Братству православне омладине које данас организује традиционални Сабор у манастиру Св. Архангела  Михаила на Превлаци код Тивта.

Весна Девић

Pin It on Pinterest

Share This