Izaberite stranicu

На Св.мученицу Ефимију Свехвалну и Равноапостолну Олгу, велику кнегињу руску – служена је Света тајна јелеосвећења, у подгоричком Храму Светог Ђорђа.

Свету тајну совршили су свештенослужитељи овог Светог храма: протојереј ставрофор Милета Кљајевић, протојереј ставрофор Драган Станишић и ђакон Иван Црногорчевић уз појањe Луке Павићевића, појца овог Светог храма.

Након седмократног помазивања верног народа освећеним јелејем, присутнима се словом поуке, обратио протојереј ставрофор Милета Кљајевић, подсетивши нас да је Господ највећа ризница свих духовних добара који нам даје све оно што нам је потребно за одржавање богоугодног живота на земљи.

“И сам Св. Серафим Саровски нам поручује, да је неопходно у животу да одржимо – мир душевни, стога се подсетимо речи Св. Атанасија Великог које нам упућује: душа ваша нека буде са Богом непрестано, а тело на земљи. Стојте пред лицем Господњим, право; презирите све оно што наноси штету души вашој.

Прота је казао да Бог од нас тражи не враћање зла за зло – већ праштање увреда својим ближњима; јер смо сви ми, ближњи, једни другима.

“Господ преко ове Тајне јелеосвећења, и преко благодати Духа Светога помаже нам да се ослободимо рђавих навика и да поново постанемо као дјеца, а ту благодат Духа Светога добијамо у Светим тајнама на богослужењима; стога, обратимо се Њему, лекару душа и тијела наших за Његову помоћ и милост – јер Он има власт да дријеши и опрашта гријехове наше”, подсетио је прота Кљајевић, у својој беседи на Св. тајни јелеосвећења.

Пошто је данас празник Свете Ефимије Свехвалне, прота Станишић је подсетио присутне на њено житије, појаснивши – шта је то Светитељ Божији, подсетивши на расправу која се у древна времена водила у Цркви, коју је ова светитељка разрешила на богоугодан начин, који и данас исповедамо на Светим богослужењима.

“Када се у Цркви појавила расправа око тога да ли се Господ Исус Христос сједињује са човјеком, толико блиско, да има двије природе (Божанску и човјечанску) једна фракција у Цркви је говорила да то није могуће, да љубав Божија не иде до толиког степена да би се сасвим поистовјетила и сјединила са природом човечијом”.

Прота је подсетио да су правоверни који су бранили православље тврдили да је заиста Божанска љубав допрла дотле да прожиме сва својства човекове природе и да је подигне на степен јединства са самом Божанском природом, нераздељиво и несливено.

“Да би утврдили ко је у праву, славни мужеви су у Цркви посвећеној Св. Ефимији положили два исповедања вјере – два символа (исписана на једном папиру) и ставили на њеним чудотворним моштима”. Том приликом следећег дана, видели су светитељкино благовољење – да је онај Симбол који ми исповиједамо у Цркви на свакој божанској служби, у њеним рукама.

Прота Станишић је посебно подсетио да Свехвална Ефимија помаже у Цркви непрестано а изнад свега онима који доносе добре одлуке поводом Цркве, дјелатности и свих релација са Црквом; да помаже и онима који немају добру идеју о Цркви, неко добро расположење и настројење. Пожелео је на крају свога обраћања у храму под Горицом да и у садашњем тренутку, молитвама Св. Ефимије сви ми и сви они који одговорно врше народне послове доносе добре одлуке и заузимају добар став према свему ономе што је добро и честито.

Верни су потом пришли да целивају икону чудотвораца Козме и Дамјана,  Свето јеванђеље и да се седми пут помажу освећеним јелејем, на здравље душа и тело њихових.

Потом се парохијанка, сестра Миланка пријавила да припреми колач који ће умесити од освећеног брашна, које је добила са ове Свете службе Божије.

У наставку је затим  у храму под Горицом служено вечерње богослужење.

 

Елза Бибић

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This