Izaberite stranicu

Прошлог викенда 1000 поклоника широм Русије окупило се у Казану ради прославе велике Казанске иконе Матере Божје, која се чудесно појавила пре 44 година, 1579. године.

Божанску литургију на сам празник одслужили су у казанској кремаљској Саборној Благовештенској цркви Митрополит казански и татарстански Теофан и више архијереја Руске цркве са великим бројем свештенства из Татарстанске митрополије. Иначе, ову икону је блаженопочивши Алексеј II пренео у Татарстан 2005. године.

После Литургије свештенство и верници су кренули у литију са чудотворном копијом Казанске иконе од Кемља до места јављања првобитне Казанске иконе, Манастира Пресвете Богородице. Све време су звонила звона са цркава и манастира, а верници су певали песме у част Небеске Царице.

По повратку у манастир одслужен је молебан пред Казанском иконом, кад је Митрополит Теофан поздравио верне и приметио како се икона Казанске иконе Матере Божје поштује у многим земљама и на неколико континената.

Казанска икона Пресвете Богородице прослављена је и у другим епархијама Татарстанске митрополије и широм Русије и целокупног православног света.

Извор: Православие.ру (с руског Инфо служба СПЦ)

Pin It on Pinterest

Share This