Izaberite stranicu

Трг од књиге који траје под слоганом  “Читај и тачка” и синоћњим садржајима  упечатљиво је позивао на читање. Програм насловљен „Академику Владети Јеротићу у част“, донио је казивање проф. др Драгана Симеуновића  и модератора Желидрага Никчевића, а затим је представљена „Мапа“ Гојка Божовића, добитника награде „Kочићево перо“ о којој је, осим аутора, говорила књижевни критичар Тамара Kрстић.

Без сумње духовност Владете Јеротића  којом нас је обасипао била је исто тако ненаметљива, колико је била велика, рекао је  проф др Драган Симеуновић – започињући  бесједу о  овом дргоцјеном човјеку и његовом ђелу којим је враћао вјеру у људе.

– Сасвим у складу са једним од његових омиљених цитата  о вољењу “Воли ме мало, али ме воли дуго” . Оно чему је учио људе у својим бројним књигама , на безбројним трибинама и у тв наступима вратило му се као што се сваком добром учитељу одлично савладана лекција од стране многих ученика враћа као највеће добро. Сваки народ треба вођу , али не само политичког , већ много разноврсних предводника и узора. Увјек за народ постоје значајне личности које не морају формално бити вође , али које својом ријечју и дијелом снажно утичу на народ услед тога што између њих постоји нека невидљива магија узајамног дубоког повјерења и уважавања. Такве личности називамо харизматским и признајемо им водство чак  и кад оне то не траже .

Оцјена Желидрага Никчевића била је између осталог  да су „све паралеле, Владете Јеротића  водиле према доброти и људској племенитости”.

Уз занимљива казивања о Јеротићу и његовом ђелу, публика је синоћ имала прилику да погледа одломке из популарне емисије “Агапе” у којој је  академик Јеротић био чест и драг гост, баш као што је  ово подсјећање на “Тргу од књиге” на којем је и сам гостовао – пријало једнако учесницима и публици.

У оквиру другог програма синоћ је на Тргу од књиге представљена збирка поезије “ Мапе” Гојка Божовића, о којој је осим аутора говорила Тамара Kрстић, књижевна критичарка и описала на какво нас то путовање води ова поезија.

Kрстић је истакла да је Божовићева “Мапа” “мапа савременог човјека, са свим његовим дилемама, питањима, надама, разочарењима, бијесовима и галовима, са буком, а опет у тишини тражења неког вишег и другачијег и смисла и реда”.

Аутор је рекао да већ неко вријеме покушава да у пјесмама обликује неку врсту хронике, онако како је он види.-

То је мало неуобичајено јер се хронике вежу за прозу. Ипак, мени се чони да и поезија може да буде, хроника, казао је Божовић.

Извор: Радио Херцег Нови

Pin It on Pinterest

Share This