Izaberite stranicu

У Вођеници код Босанског Петровца у току је Светосавски омладински камп „Митрополит Николај Мрђа“.

У склопу кампа организована је љетња школа вјеронауке, православне духовности, културе и историје српског народа у Крајини.

У Вођеници се окупило 20 младих из федералне општине Босански Петровац. Сви су врло добри и одлични ученици завршних разреда основне и средње школе.

– Посвећујемо се доста да научимо нешто о православној вјеронауци, јер пошто нам је другачији план и програм у школи не можемо, то јест, надокнађујемо то овдје кроз Светосавски камп. Ту доста учимо о вјери и о историји Срба – рекла је Бојана Мрђа из Босанског Петровца.

Организатор Светосавског омладинског кампа је Српска православна црквена општина Смољана. Полазници учествују у креативним радионицама, присуствују вјерским и свјетовним предавањима, обилазе православне храмове Бихаћко-петровачке епархије, а имају времена и за спортске активности.

– Циљ нашег кампа јесте да дјеци кроз ове наше активности да их што боље упознамо са нашом православном вјером, кроз дружење да их научимо како да одрасту у нашој вјери – истакао је Бојан Митрић православни свештеник из Босанског Петровца.

Професор православне вјеронауке из Босанског Петровца Предраг Вујић рекао је да се ради о врло добрим и одличним ученицима.

– То су били критеријуми на основу којих смо ми изабрали 20 ученика који овдје бораве, дакле њихов успјех. Да би ти ученици, који већ показују успјех у редовном наставном процесу своје знање продубили на неки начин боравком овдје у кампу слушајући предавања, како од нас вјероучитеља, тако и емининтних стручњака као што је и универзитетски професор који ће држати предавање из историје овог краја – нагласио је Вујић.

Камп се завршава у недјељу 4. Сабором православне омладине, на којем се очекује учешће око двије стотине младих из Федерације. Генерални покровитељ Сабора је Влада Србије уз финансијску подршку општина Босански Петровац и Дринић.

Извор: РТРС

Pin It on Pinterest

Share This