Izaberite stranicu

Свештенство Саборног храма Христовог Васкрсења и христољубиви народ Подгорице и околине вечерас је са посебном радошћу дочекао чудотворну икону Пресвете Богородице – Побједитељне која је 20. јула из Руске православне цркве стигла на благослов у Црну Гору. Милошћу Божјом чудотворна икона боравиће до петка, 26. јула у Црној Гори.

Након свечаног дочека чудотворне иконе Побједитељне, протојереј-ставрофор Далибор Милаковић и протојереји: Миладин Кнежевић, Мирчета Шљиванчанин и Бранко Вујачић служили су вечерњу са Молебним каноном Пресветој Богородици.

Током службе вјерни су у непресушној ријеци људи са усрдном молитвом прилазили, поклањали се и цјеливали икону Пресвете Богородице – Побједитељне.

Протојереј Мирчета Шљиванчанин сабранима је говорио о значају Пресвете Богородице за домострој људског спасења, њеном поштовању у нашој Цркви и народу. Посебно је истакао значај молитве пред иконама Богомајке, које вјерни узносе нашој највећој молитвеној заступници пред Господом.

Икона Пресвете Богородице – Побједитељне биће изложена на поклоњење, цјеливање и благослов вјерном народу и сјутра, 24. јула, током Свете литургије. Након тога  икона Побједитељнаја ће кренути у даљи обилазак светиња наше Цркве.

Вјерни се могу поклонити пред иконом Пресвете Богородице и узнети своје молитве и сјутра на Жабљаку, гдје ће се у Храму Преображења Господњег у 18 часова служити вечерња. Свој пут Чудотворна икона наставља 25. јула ка Беранама, гдје ће вјернима бити изложена на благослов у Ђурђевим ступовима.

Чудотворна икона Пресвете Богородице – Побједитељнаја, током Литургије и Вечерње службе 26. јула, благословиће и Сабор православне омладине на Михољској превлаци.

Током свог боравка Побједитељнаја је била изложена у Храму Свете Тројице у Будви, Храму Светог Јована Владимира у Бару, манастиру Михољска превлака и Цетињском манастиру.

Весна Девић

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This