Izaberite stranicu

На данашњи дан, 23. јула1892. године рођен је Хајле Селасије I,  последњи етиопски цар. Хајле на етиопском језику значи „Снага“, а Селасије значи „Свето Тројство“, дакле Хајле Селасије отприлике може да се преведе као „Снага Светог Тројства“. Његова цијела титула, док је владао, била је „Његово Царско Величанство Хајле Селасије I, Цар Царева, Господар Господара, Освајачки Лав Јудејског Племена, Изабраник Божји“.

По традицији, био је 225. потомак краља Соломона и краљице од Сабе, Соломонска династија. Новембра 1930. године наслиједио је пријесто након смрти свог претходника, краља Менелика II, те је уједно и последњи владар Етиопије. Почиње да спроводи важне аграрне, политичке и судске реформе, и брине се за еманципацију робова. Установио је парламент и судски систем, али је све заправо било формално, јер је права власт остала при владару.

Уочи Другог свјетског рата, Италија под Мусолинијевим вођством је извршила инвазију Етиопије и Селасије је не успијевши да се супротстави, отишао у прогнанство у Енглеску. Тамо је помогао Британцима да испланирају кампању која је довела до ослобођења Етиопије и његовог повратка на власт 1942. године. Вративши се на власт почео је да обнавља своју ратом погођену домовину.

Највећа достигнућа су му аграрна реформa, еманципација робова те успоставање скупштине. Измијенио је Устав, Скупштина је добила одређене, али опет ограничене моћи, па је народ осјећао да то није довољно. Селасије је, након неуспјелог покушаја свргавања са пријестола, обећао економски развој и социјалне реформе. Поклонио је једну од својих палата да је користи универзитет у главном граду Етиопије, Адис Абеби. Током 1960-их година, Селасије је постао све више заузет спољним пословима. Бавећи се проблемима других земаља, занемаривао је проблеме властите државе: велика неједнакост у подјели добара, рурална неразвијеност, корупција власти, растућа инфлација, незапосленост и тешка суша на сјеверу. Студенти, радници и војници започели су серију штрајкова и демонстрација које су достигле врхунац  септембра 1974. године када су оружане снаге свргнуле Селасија са пријестола a марксистички оријентисана војна хунта je преузела власт. Већина царске породице је била заточена у затвору у Адис Абеби. Шездесет бивших високих званичника царске власти стријељано је без суђења. Mонархија је укинута, а Етиопија проглашена републиком. Августа 1975. године Хајле Селасије I умире. Његови посмртни остаци су пронађени 1992. године испод бетонске плоче у бившој царској палати. Године 2000. приређена му је царска сахрана у организацији Етиопске православне цркве.

Приредио: Миомир Ђуришић

Pin It on Pinterest

Share This