Izaberite stranicu

Синоћ је отворен нови Трг од књиге у херцегновском Старом граду. Осмодневно сусретање са писцима, преводиоцима, издавачима, драмским умјетницима, музичарима, књигама, поздравио је предсједник Херцег Новог Стеван Катић. Он је истакао радост због унапређења концепта Сајма што потврђује квалитетан програм, укључивање младих али и организација округлог стола на тему односа књижевности и маркетинга.

– Епитет међународног Трг од књиге оправдава учешћем писаца из Израела, Чешке и Русије, уз неизоставне госте из нашег региона, нагласио је Катић и као важан истакао програм посвећен најмлађој публици који жели да заинтересује и пробуди љубав према књижевности и читању, што је посебан изазов у модерном времену.

Катић је издвојио и програме посвећене академику Владети Јеротићу и дјелу Петра II Петровића Његоша, који је своје прве школске дане и сусрете са књигом имао управо у Херцег Новом.

– Изложбе, салони и сајмови књига су један од најзначајнијих инструмената за размјену културе међу државама, поручио је у бесједи на отварању Трга од књиге Роман Сенчин, један од најзначајнијих савремених руских писаца, чија су дјела преведена на више страних језика а он је и добитник најважнијег руског признања за књижевност „Велика књига“,

Осврнуо се и на значај који књиге имају за оне који су силом прилика, отргнути од своје историјске отаџбине, а књига на матерњем језику им је, вјероватно, једини начин за комуникацију с отаџбином.

Сенчин је коментарисао и да се више деценија говори о томе како књига умире и како ће књижевност потиснути прво филм, затим ТВ и радио, а сада – интернет, компјутерске игре и симулаторе.

– Да, папирна књига, на нашу жалост, постепено губи своје позиције – тиражи падају, многе књиге се продају врло споро. С друге стране, барем у Русији, расте интересовање за електронске књиге; на сајтове “дебелих књижевних часописа” свакодневно улазе хиљаде људи, многи снимају електорнске књиге на пиратским сајтовима. Папирна књига се враћа тамо гдје је била у освит штампарства – све је више књига које су права калиграфска умјетничка дјела, лијепа и скупа, а то се не баца на сметлиште.

Сенчин је затим објаснио како данас озбиљне књиге читају хиљаде а не милиони људи, као прије двије деценије, али, према његовим ријечима, писац, као по правилу, своја дјела не пише за милионе.

– Њему је важно да нађе неколицину саговорника, да чује неколико паметних одзива на своју књигу.

За оне који су изабрали књижевни рад за зарађивање новца, рад који је тежак и рискантан пут – чак и ако им пође за руком да буду чувени и богати, није сигурно да пишу оно што захтјева њихова душа, сматра Сенчин.

– Многи талентовани писци су ишли на повоцу своје популарности, на повоцу читалаца који су тражили све нове и нове књиге. Не, не смије се ићи на читаочевом повоцу, читаоца треба водити за собом. Тешким и опасним путем, који крчиш лично ти. За тобом ће да крене мало људи, али зато су они – прави, оцијенио је Сенчин уз опаску да свако читање не оплемењује.

– Постоје књиге које кваре укус, умјетнички слух, које заглупљују. Ми, књижевници, можемо се борити против таквих књига на само један начин: настојањем да пишемо паметније, вјеродостојније, а што је најважније – поштене књиге. У књижевности је неопходно поштење. И оно важи не само за релаизам него и за фантастику, кримиће, догодовштине, авангарду. Права књижевност не лаже, сигуран је Сенчин, као што је сигуран да су Сајмови књига комуникације са писцима и преводиоцима, а таква културна размјена је веома важна јер је живот у принудној или добровољној изолацији погубан.

У програму отварања Трга од књиге бројној публици се представио Небојша Миловановић, добитник Златне колајне за најбољу представу на Међународном фестивалу монодраме и пантомиме у Земуну и Награде за иновативност и сценску игру. Учествовали су и пијаниста Александар Милетић и Дубравка Милетић, вокал.

ВЕЧЕРАС НА ТРГУ ОД КЊИГЕ

За вечерас је на Тргу од књиге најављено представљање романа госта из Русије Романа Сенчина „Подручје за потапање“, у издању београдског Архипелага и у преводу Радмиле Мечанин. Услиједиће потом промоција ђела Марека Томана “Похвала опортунизму”. Програм почиње у 21 сат.

Организатори Трга од књиге су Градска библиотека и читаоница и општински Секретаријат за културу и образовање.

Извор: Радио Херцег Нови

Pin It on Pinterest

Share This