Izaberite stranicu

На пету недељу по Духовдану у подгоричкој Цркви Светог Ђорђа, служена је Света литургија у част Великомученика Христовог Прокопија.

Светим евхаристијским сабрањем началствовао је протојереј ставрофор Драган Станишић уз саслужење проте Милете Кљајевића и молитвено учешће проте Милуна Фемића.

На литургијске возгласе одговарао је верни народ Божији, предвођен појцем, Луком Павићевићем.

Након прочитаног јеванђељског зачала, словом поуке, сабранима се у име Божије, обратио прота Станишић, поновивши речи псалмопојца Давида који говори: Господе, усне моје отвори и уста ће моја казиваће славу Твоју !

Када се тумачи ријеч Божија онда се са страхом и трепетом молимо да Бог испуни Духом срце наше и да Духом Светим разумијевамо оно што Јеванђеље говори “, казао је отац.

Нагласио је да у данашњем Апостолу чујемо: Христос је завршетак закона за оправдање сваком који вјерује (Римљ. 10,4).

“Они који данас пишу законе овдје, у Црној Гори, настоје да утврде само своју правду, а не покоравају се правди Божијој.  Када доноси неки закон – свако друштво, установа треба да зна, да је Христос крај свакога закона и да свакоме закону, поретку и благословеном уређењу Христос Логос Божији дарује спасоносни смисао”, нагласио је отац.

Неразуман је народ и није народ  који не послуша  и не позна шта је добра и угодна жртва Богу:

“Свједоци смо ових дана, како се најављује, да ће оно што је Христово, ова паства и свако светилиште, постати нешто што неће бити сасвим  Христово, и све  ће бити подређено потребама и уредбама мале државе и закону великог НАТО система. Наступи свих који гордо мисле су ход у свађи и зависти.

Св. мученик Прокопије (чије име значи успјех у послу) помаже да у свом послу поштено стичемо и добијамо оно што је Божије,  да будемо људи  који сабирају, теку и стичу плодове добре –  а не они који растурају и уништавају своје наслеђе,  сачувано и благословено –  за добро свих нас, наших душа, за добро свих установа нашега друштва, за добро саме установе државе – коју неки превише обожавају више, него што је корисно и за саму ту установу.”

Завршавајући своје обраћање у храму под Горицом, отац је пожелео да  данашње речи јеванђељске и речи Светога апостола продру и допру до свих нас, нарочито оних који су се сабрали на богослужењу, због којих овај свет и постоји у позитивном смислу; јер, нагласио је, шта би било са светом, да није литургијског сабрања, Причешћа и Чаше, поучивши, да би били сасвим подложни законима који човека уништавају, а не законима који га узвисују и узводе до самога Царства небеског.

По примању Свете тајне причешћа, свештенослужитељи са својим парохијанима наставили су заједницу у Телу и Крви Христовој, сабравши се у гостопримници, Светога храма под Горицом.

 

Елза Бибић

 

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This