Izaberite stranicu

Власт жели да имовину Митрополије и епархија пренесе на једну дружину, за коју је погрешно користити било које име осим “лажно представљање вјерске заједнице”. То је група људи која нема везе са црквом, истакао је некадашњи министар правде Драган Шоћ

Власт је закон који назива “законом о слободи вјероисповјести”, иако се у њему званично помињу и католичка црква и исламска вјерска заједница, смислила због отимања имовине Митрополије црногорско-приморске и епархија које дјелују на територији Црне Горе, а припадају канонски СПЦ, казао је адвокат и некадашњи министар правде Драган Шоћ.

Он је нагласио да власт наметањем овог закона жели да тестира одлучност Митрополије црногорско-приморске и епархија, али још више реакцију грађана на ово што ће се десети.

– Ако сви ми не будемо чврсти у одбрани Митрополије црногорско-приморске, а она буде угрожена примјеном Закона, нама се не пише добро. Морамо активно супроставити донешењу закона и ставити до знања да је он против воље грађана – поручио је он.

Ниједна власт у историји, није сакралне објекте проглашавала државном имовином, нагласио је Шоћ. То нису радили ни окупатори, ни комунистичка власт, која је, појаснио је он, “у оквиру опште национализације” одузимала имовину црквама, али није дирала објекте, па ни једна црква, манастир, џамија ни катедрала није припадала држави, осим оној вјери која их је саградила.

– Данашња власт на крајње перфидан начин прелази ту границу и покушава привидно да исправља наводне историјске неправде, покушавајући да заузме наводно неутралан став. Режим полази од лажне и нетачне претпоставке да су прије 1918. године вјерски објекти припадали држави. Никада нису припадали, нити постоји иједан документ који то доказује – казао је некадашњи министар правде.

Власт на основу лажне претпоставке покушава сада да правно утемељи пљачку која је апсолутно противна нашем Уставу и правном поретку, као цивилизацијским правним тековинама, поручио је Шоћ.

Циљ ове власти је да пренесе власништво над црквама и манастирима Митрополије црногорско-приморске и епархија на територији Црне Горе “лажно представљање вјерској заједници” коју предводи Мираш Дедејић.

– Сваки закон, осим правне форме, има иза себе политички мотив, циљеве и последице. Ако власт успије тај закон да изгласа и примјени, постаће власник цркава и манастира и може рећи, дозволити да се њеном имовином користе они који су је и досад користили: Али, они желе да имовину Митрополије и епархија пренесу на једну дружину, за коју је погрешно кориостити било које име осим “лажно представљање вјерске заједнице”. То је група људи која нема везе са црквом – упозори је он.

Шоћ је нагласио да је главни мотив овог закона дукљанизација, која је наставак оне политике коју су започели комунисти а то је “уништити државотворно биће и свијест српског и руског народа као битну препоруку свега онога што се чини против православља на глобаном простору”. Томе служи тврдња да је Његош геноцидни писац.

– Оспорава се “Горски вијенац”, јер је он сублимација наше цјелокупне историје. Његош у свом дјелу повезује државну, духовну, и сваку другу, свијест, са својим претходницима. Власт је почела да круни тај дио нашег наслеђа, наше свијести – указао је Шоћ истичући да се у последње вријеме у ту сврху намеће “ново читање Његоша”.

Он је позвао интелектуалну елити Црне Горе да реагује на оспоравање Његошевог дјела и традиције династије Петровић-Његош.

– Митрополија црногорско-приморска је створила Црну Гору. Да није било Митрполије, као насљеднице Зетске митрополије, и Митрополије на Михољској превлаци, не би било Црне Горе. Неко је морао да сачува духовност, традицију и народно памћење. а то је могла то само Црква. Нема Петровића да се бране, само постоји Црква. Ова власт сад жели да поломи ту кичму, не би ли срушила последњи стуб одбране и отворила простор да може да ради шта се хоће – поручио је он.

Шоћ је рекао да нам власт намеће лажну дилему “за Његоша или против њега”, и поручио да је дјело Владике Рада питање наше егзистенције.

– Ако дозволимо да нам то промијене нема нам спаса, али ако не желимо, морамо активно томе да се супротставимо – поручио је он.

Довршавају национализацију која је започета послије рата

– Власт овим законом у суштини довршава национализацију која је започета послије рата и сада њом обухватају не само земљиште и имовину црквену, тада узету, која није враћена, него жели да прошире национализацију вјерске објекте под наводно мотивом исправљања неких историјских неправди – упозорио је Шоћ.

Извор: Дан

Pin It on Pinterest

Share This