Izaberite stranicu

“Смисао наше хришћанске мисије је када позивамо некога да позна истину, он то заволи и прихвати”, поручио је протојереј-ставрофор Драган Станишић у литургијској проповједи у подгоричкој Цркви Светог Ђорђа.

Прота је началствовао Литургијом коју је служио у светом храму под Горицом поводом празника Свете мученице Недеље, коју данас прославља наша Света црква.

Тумачећи данашње јеванђелске ријечи када је Господ позвао цариника Матеја да пође за Њим, које обасјавају све токове нашега живота, прота је истакао да човјеку може да каже „Хајде за мном” и да он пође, само онај који има силу, коме сваки човјек може да вјерује.

“Поћи са неким могуће је само ако му вјерујете, а колико треба све да посвједочи неко о себи да би му се вјеровало?! Господ Исус Христос самом Својом појавом у сваком сусрету будио је у људима ту вјеру у срцу да би одмах, кад би рекао Пођи за Мном, пошли за Њим.”

Појаснио је отац Драган да је Син човечији, како се у Јеванђељу говори за Христа, и Син Божји, јер је синовство раније од очинства човјековог.

“Човјек у својој самој основи није син. Адам није био син, него је створ, а синовство следује касније првом човјеку. Тако и ово данашње Јеванђеље и Апостол указују на ту тајну синовства, која припада сваком човјеку послије Адама.”

Протојереј-ставрофор Драган Станишић је нагласио да право истинско синовство човјек задобија на Светој тајни крштења.

“Нека би Господ Бог дао, да и ми, као Света мученица Недеља, имамо то Божије својство, да смо синови Божији и да увијек и свагда славимо и пјевамо Господу: Свет, свет је Господ Бог наш, испуни се славом Његовом небо и земља. Амин! ”

Весна Девић

Pin It on Pinterest

Share This