Izaberite stranicu

На данашњи дан, 20. јула 2000. године корзикански националисти прихватили су, након преговора у Паризу, понуду француске владе о аутономији острва. Тиме су окончане 20-годишње тензије између сепаратиста и власти.

Корзика је једна од 18 француских регија, лоцирана у Медитерану, између западне обале Италије и југоисточне обале Француске. Послије Сицилије, Сардиније и Кипра, четврто је острво по величини у Средоземном мору. Због географских и историјских веза са Италијом, острво је до данас сачувало неке специфичне културне елементе, па је тако француска влада корзикански признала као регионални језик.  Најпознатија личност са ових простора је Наполеон Бонапарта, који је рођен у Ајачу.

Двије трећине острва чини планински ланац, са око 20 врхова преко 2.000 метара надморске висине, а бујну вегетацију чине борове и кестенове шуме и макија. Преко 40% Корзике припада Националном парку са бројним ријетким и ендемским врстама. На 1.000 км обале, Корзика има преко 200 плажа. Клима је медитеранска, са топлим и сувим љетима и благим кишним зимама.

Историја Корзике је дуга и узбудљива, а локално становништво је веома поносно на њу. Острво су колонизовали Картагињани, антички Грци, Етрурци и Римљани, а у средњем вијеку је била под влашћу Ломбарда, Франака, република Пизе и Ђенове. У XVIII вијеку је кратко била независна Корзиканска република, а занимљиво је да је први устав био написан на италијанском језику, након чега су је освојили Французи.

На Корзици живи око 322.000 становника, од тога највећи проценат у Ајачу  и Бастији . Пријестоница острва, Ајачо, позната је као мјесто рођења Наполеона Бонапарте. Овдје се налази Наполеонов музеј у његовом некадашњем дому, лука, цитадела, торњеви из времена владавине Ђенове, музеј са богатом збирком слика италијанских ренесансних сликара, локалне пијаце и бројне цркве из XVI и XVII вијека. Град Калви одушевљава својом старом Цитаделом, али и прелијепом обалом. Према неким историчарима, Кристофер Колумбо потиче управо из овог градића. Сартене је типичан корзикански градић, основан у XVI  вијеку, а у старом градскм затвору налази се изузетно занимљив Музеј праисторије Корзике. Двадесетак километара сјевероисточно од Сартенеа је археолошки локалитет Филитоса, гдје се могу видјети мегалитне структуре и споменици из периода неолита.

Приредио: Миомир Ђуришић

Pin It on Pinterest

Share This