Izaberite stranicu

На данашњи дан, 20. јула 1973. године под неразјашњеним околностима умро је Брус Ли, мајстор борилачких вјештина, филозоф, и глумац.

Рођен је у Сан Франциску, одрастао у Хонг Конгу. Највише је запамћен по популаризацији кинеске борилачке вјештине у западном свијету. Филмографија Брус Лија: „У змајевом гнијезду“, „На змајевом путу“, „Велики газда“, „Змајева песница“, „Игра смрти“. Брус Ли је умро у 32. години, на врхунцу снаге. Тад је мало ко је повјеровао у званичне тврдње да је умро од отока мозга због лоше комбинације лекова, па су одмах почеле да колају приче како су га убиле Тријаде, мафија, завидни мајстори борилачких вјештина. Умро је након ручка с продуцентом Рејмондом Чоуом и тајванском глумицом Бети Тингпеј. Они су читали сценарио за филм „Игра смрти“, преговарали о условима рада на том остварењу. У једном тренутку Лија је забољела глава, па је попио лијек „екваџезик“, комбинацију аспирина и љекова за опуштање мишића. Обдукција је касније показала да је узрок смрти отицање мозга.

Смрт Брус Лија и послије више од 40 година интригира јавност. Постоје разне теорије како је умро мајстор борилачких вјештина. Према тврдњама које су се појавиле Брус Ли је умро управо због повреда које му је нанио неко од кунг-фу мајстора. Кинеска организована криминална група позната под именом Тријаде повезује се са смрћу Бруса Лија. Наводно, још кад је имао 18 година, славни глумац је у уличној тучи, у чему је иначе често учествовао, претукао сина једног од најмоћнијих људи у овој криминалној групи, па је то и био разлог његовог бијега у Америку. Појединци тврде да су чланови ове криминалне организације понудили мајстору борилачких вјештина да му буду „заштитници“ и да додатно погурају његову каријеру, а да заузврат добију дио колача. Наравно, поносни Ли није ни помишљао да пристане на њихову уцјену, па су ријешили да му покажу да се њихова понуда не одбија. Ове приче су довеле до теорије да управо представници кунг фу заједнице стоје иза Лијеве смрти. Није јасан једино начин на који су то урадили. Једни тврде да су га отровали, други да су га убили помоћу неких тајних удараца, трећи да је страдао у илегалној борби, а не на путу за болницу.

Бети Тингпеј медији највише помињу када се прича о Брус Лију. Била је његова дјевојка и дала му је лијек „екваџезик“. То је и покренуло лавину теорија да га је управо она и убила.

Још од Лијеве смрти 1973. године постоји теорија која прати смрт скоро свих познатих личности – славни глумац у ствари није умро.

 

Приредио: Миомир Ђуришић

Pin It on Pinterest

Share This