Izaberite stranicu

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије је у просторијама Митрополије данас дочекао групу од тридесетак ходочасника из Француске.

Групу православне омладине, која је ових дана у посјети светињама Српке Православне Цркве, предводе Архимандрит Илија Раго (Eliе Raggot), духовник манастира Светог Преображења Господњег у мјесту Терасон-Лавилдје (Terrasson-Lavilledieu) близу Бордоа у Француској и мати Силауана, игуманија овог манастира. Отац Илија је везан за Србију преко Светог Јустина Ћелијског, који га је крстио. Разговарао је са Митрополитом о Ави Јустину, а Митрополит се присјетио времена свог боравка у Француској, када је био професор на Институту Светог Сергија у Паризу. Такође су пјевали духовне пјесме на француском и тропар Васкрса на српском језику. Размијенили су поклоне и са благословом цетињских светиња и Митрополита Амфилохија, наставили своје поклоничко путовање, ка светињама Косова и Метохије.

Манастир Преображења Господњег, отац Илија је основао је 1978. са благословом тадашњег игумана светогорског манастира Симонопетра, архимандрита Емилијана. Манастир је прво основан у Мартелу у региону Лот, а заједница се 1990. године преселила у град Терасон-Лавилдје у Дордоњи. По доласку, сестре су адаптирале једноставну кућу са кухињом, трпезаријом и пет привремених соба, а стара стаја за овце је претворена у два мала конака за вјернике. Изграђена је капела посвећена Светом Симону Мироточивом, оснивачу манастира Симонопетра, и Светом Нектарију Егинском, коме је посвећена црква манастира у Мартелу. Обновљен је и стари подрум у коме је смештена мала зимска капела, украшена фрескама у стилу Равенског мозаика и посвећена Успењу Пресвете Богородице. Интернет-страница манастира: http://www.monastere-transfiguration.fr/ 

Тијана Лекић

Pin It on Pinterest

Share This