Izaberite stranicu

Ако би требало да направимо листу спортиста у чију великодушност се не сумња, име Новака Ђоковића би сигурно било на њој

У својој 33. години, српска тениска звезда Новак Ђоковић освојио је своју пету Вимблдонску титулу и свој 16-ти Грен Слем, победивши Роџера Федерера у напорном мечу, само стидљивих три минута после читавих пет сати игре. Вјерујемо да је овај човек, који доминира светским тенисом толико дуго, био у могућности да пронађе енергију за ово последње достигнуће захваљујући свом редовном читању Библије.

„Пре него што сам спортиста, ја сам православни хришћанин“

Тенисер број 1 на свету је православни хришћанин и он не оклева да то каже и у јавности. Није необично посматрати Новака Ђоковића који призива Христа током сусрета или носи крст око свог врата који сведочи његову веру. За њега, вера долази пре његових 68 титула, укључујући 12 Грен слем турнира освојених од почетка његове каријере.

„Ово је најбитнија титула у мом животу, јер пре него што сам спортиста, ја сам православни хришћанин“, рекао је у априлу 2011, када је примио орден Светог Саве Првог степена из руку Његове светости Патријарха Српске православне цркве Иринеја. Орден Светог Саве је најистакнутије одличје у Српској цркви које му је додељено због учествовања у обнови храмова у његовој родној земљи, Србији.

Бесплатан ресторан за најсиромашније

Мултимилионер захваљујући својим турнирима и бројним рекламним уговорима, Новак Ђоковић добровољно своје богатство ставља у службу непривилегованих и помаже многима који су му драги. Сами просудите. Фондација Новак Ђоковић, у којој је он један од главних добротвора, учествовала је са 94.000 евра за обнову школе у Пожеги (Србија).

У Октобру 2017, тенисер је најавио отварање ресторана у Србији који ће храну нудити бескућницима и сиромашнима. „Новац за мене није проблем. Зарадио сам довољно да могу да храним целу Србију. Мислим да су и заслужили после све подршке коју сам ја добио од њих“, рекао је у изјави која је тада објављена.

Судбина деце у његовој земљи (где је минимална зарада 200е месечно) посебно је привукла пажњу Новака Ђоковића. Због тога је, 2015, његова фондација удружила снаге са Светском банком да би обезбедила младим Србима могућност за школовање и бригу. Поздрављајући његову великодушност, УНИЦЕФ га је проглаио Амбасадором добре воље у Августу 2015. године.

„Новак Ђоковић је прави шампион за децу у целом свету. Он показује да овако моћна дела могу да направе разлику за децу, посебно за најмлађе“, рекао је Јока Брант, заменик директора УНИЦЕФ-а.

Пример за децу у целом свету…и за своју породицу

Као верујући хришћанин Новак Ђоковић никада није изгубио везу са својим коренима. То подржава и његова супруга Јелена, са којом је започео везу 2005. године, када су ишли у исту средњу школу у Београду. Они су своје брачне завете пред Богом дали у јулу 2014, и имају двоје деце – Стефана и Тару. Можемо да будемо сигурни да ће живот у њиховом дому бити одлична школа за учење, не само тениса, него пре свега великодушности.

Линк:https://aleteia.org/2018/01/20/novak-djokovic-before-i-am-an-athlete-i-am-an-orthodox-christian/

(превод Љиљана Поповић)

Православни хришћани Симона Халеп и Новак Ђоковић – победници на Вимблдону 2019

На тениском такмичењу на Вимблдону 2019. трофеје су однела два православна хришћанина. Српски православни верник Новак Ђоковић победио је на Вимблдону у мушкој категорији Роџера Федерера, а румунска тенисерка Симона Халеп победила је у женској категорији Серену Вилијамс.

Симона је румунска православна хришћанка за коју се наводи да је одана православној вери и да са собом увек носи православну икону. Њој је Румунска патријаршија доделила орден Патријаршијског крста за световна лица, највише одликовање Румунске патријаршије, након што је постала апсолутни победник у такмичењу на Вимблдону 2019. године. Иначе, Симона Халеп је 2018. године добила такође од Румунске патријаршије крст Светог апостола Андреја.

„Вера је важна ствар у мом животу“, рекла је она. „Верујем у Бога, не идем у цркву сваке недеље јер не стижем, али верујем у Њега и носим иконе са собом и целивам њих,“ истакла је Симона.

Извор: ОСР (са енглеског Инфо служба СПЦ)

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This