Izaberite stranicu

Изнад Светог Стефана, у срцу Паштровске горе, између села Челобрдо и Куљаче надомак Будве, налази се манастир Пресвете Богородице Рустово. Сусрет са манастиром који је три километра удаљен од манастира Прасквица, тешко да икога може оставити равнодушним.

Након краћег успињања путем, или пјешке Јегоровом стазом, долазите до манастира гдје срећете, али и дотичете, несвакидашњу земаљску љепоту окупану вјечним небеским зрацима који вас призивају на Божанску непролазну љубав. Поглед према бескрајној морској пучини, мир и тек понеки цвркут птица или зрикаваца, и прије него уђете и осјетите благодат ове светиње, говори вам да сте у дому Божијем.

На капији вас срећу дивне монахиње које дијеле радост сусрета, навикнуте да сваког намјерника дочекују и испраћају са истом љубављу и пажњом.

Одмах по уласку у манастирску порту срећу вас два прелијепа храма, један посвећен Мајци Божијој, а други, новијег датума, Царским мученицима Романовим. У манастирском конаку се налази и капелица посвећена Светом Бенедикту Нурсијском.

Храм Успења Пресвете Богородице, сазидан у 14. вијеку, први пут је обновљен 1683. године. У великом земљотресу који је погодио Црну Гору, 1979, ова светиња је јако страдала а њеној обнови се приступило крајем прошлога вијека.

Паштровићи су ову цркву подигли за покој душа својих очева, дједова, браће и саплеменика. Према предању, које је записао Стефан М. Љубиша, око манастира је сахрањен дио Паштровића које је 1381. године, на превару, заробила и убила војска мађарског краља Лудовика на Паштровској гори, испод Голог врха. О томе свједоче камене надгробне плоче неправилног облика које се налазе на благој падини испред манастирске порте. Страдалнике паштровићке, поред Стефана Митрова Љубише, помиње и поп Сава Накићеновић.

Благословом Високопреосвећеног Митрополита црногорско-приморског г. Амфилохија почетком овога вијека почело је рашчишћавање земљишта око цркве и припрема за градњу конака. Господњим закриљем и великим трудом тадашњег настојатеља манастира Подмаине, архимандрита Бенедикта (Јовановића), 18. јануара 2004. године, на Крстовдан, конак је освећен и обављена су прва монашења. Замонашене су три сестре. Рустово бива проглашен за женски манастир.

На дан Преподобног Бенедикта Нурсијског, 27 марта 2004. године, освештана је капелица посвећена овом светитељу, а на празник Св. царских мученика, 17. јула 2006. године црквица посвећена овим Божијим угодницима. У храму посвећеном страдалој царској породици Романових чувају се дјелићи моштију Св. Јелисавете Фјодоровне, која се прославља 18. јула, Св. Козме и Симеона Верхотурског и дјелић моштију превлачких мученика. Такође, у њој су смјештене и кости пронађене приликом изградње манастирског конака.

Ширењем ове свете обитељи стекли су се услови и за изградњу новог конака који је саграђен у продужетку постојећег, у близини Храма Царских мученика. Нови конак је освештан септембра, а новосаграђена продавница манастирских рукодеља новембра 2008. године.

Манастиру Рустово припада и Скит Св. Матроне Московске који се налази у доњогрбаљском селу Ковачи, заселак Бјелошевићи.

Овај дивни манастир током цијеле године посјећују многобројни вјерници, али и туристи из готово цијелог свијета, нарочито током храмовних слава, када се традиционално око Свете чаше сабере велики број вјерника. Наиме, манастир Рустово прославља више слава у години, а једна од најпосјећенијих је празник Светих Царских мученика Романових.

У току Богородичиног поста, с благословом Архиепископа цетињског Митрополита црногорско-приморског г. Амфилохија, манастир Рустово заједно са манастиром Подмаине, већ неколико година, организује духовна сабрања за мирјане под називом „Капија“. Полазници сабрања током седмодневног боравка у манастиру учествују у богослужењима, послушањима и духовним разговорима и упознају се са основама практичног духовног живота.

Драгоцјености у манастиру

Господ је неизмјерном добротом Својом, благословио да по цијелој васељени блистају чудотворне иконе Његове Пречисте Богомајке, како бисмо Посредници нашега спасења прилазили као дјеца Мајци, у свим тугама и радостима нашим. Сричући немоћним уснама похвале Оној, која је часнија од херувима и неупоредиво славнија од серафима.

Тако се у манастиру Рустово налазе чудотворне иконе Пресвете Богородице: Благоухани Цвијет и икона Богородице Иверске.

Од драгоцјености које чува ова светиња су и неколико старих икона: Древна копија Тихвинске иконе оковане сребром, икона Светог Герасима Јорданског из 16. вијека, чудотворна икона Господа Сведржитеља и икона Светог Николе из 18. вијека.

Манастир посједује и путир из којег су се причешћивали Свети царски мученици Романови, као  и крст Патријарха Арсенија Чарнојевића.

Чудотворна Икона “Благоухани Цвијет”

На Богородичиним иконама, које носе заједнички назив „Неувењиви цвет“ Пречиста у једној руци држи Христа, Сина Свог а у другој велики цвијет. Најчешће је то крин. Икона на којој је Богомладенац Исус придржаван лијевом руком Богомајке, а у Њеној десној руци је цвијет, зове се „Благоухани (Миомирисни) Цвијет“.

Ова чудесна икона у манастир је стигла добром вољом и пожртвованошћу једног брата хришћанина. Он је својевремено од трговаца старинама купио тамне даске за које му је речено да их треба спојити, јер је то вјероватно била икона, али да нема наде да се може обновити. Када је лијепљењем спојио даске, видио је да је то заиста икона. Одложио ју је на страну, мислећи да касније проба да је рестаурира…

Међутим, Господ је почео да дјела чудесно дјело на њој, да је обнавља без људске руке. Почели су да израњају лик Мајке Божије и Господа нашег Исуса Христа и да се појављује свјетлост.

Брат је пожелио, видјевши каква је то светиња да је преда неком манастиру.

И 27. августа 2009. године, уочи бденија пред храмовну славу – Успење Пресвете Богородице, икона је стигла у Рустово. Свечано дочекана у литији са појањем, унијета је у Њен манастир.

Господ икону непрестано обнавља. Често од Њеног миомириса читав храм мирише. Има више случајева чудесне помоћи Мајке Божије, преко ове иконе.

Ова икона се прославља два пута у години: 3/16 април и 15/28 новембар.

Чудотворна Икона Иверске Мајке Божије

У Цркви Светих царских мученика налази се икона Богородице Иверске, за коју се вјерује да помаже бездјетним породицама.

У деветом вијеку у Византији, када је Цркву потресала иконоборна јерес, близу града Никеје живјела је побожна удовица са сином. Држала се истините вјере. У храму, који је својом усрдношћу изградила, налазила се чудотворна икона Мајке Божије. Војник, послан од цара да уништава свете иконе, ударио је копљем у лице Пресвете Богородице и десило се чудо: из прободене иконе потекла је крв. Запрепашћени војник је пао пред иконом кајући се за своје безумље. Напустио је јерес и живот окончао као подвижник.

Удовица, желећи да светињу спасе од поруге, усрдно се помолила Пресветој Богородици. Онда је икону спустила у море. На њену велику радост, икона није потонула, већ је, стојећи право, кренула морем према западу. Промислом Божијим, син те удовице упутио се у Грчку и примио монаштво на Светој Гори. Од њега су монаси и сазнали о икони коју је његова мајка спустила у море.

Иверски манастир на Светој Гори саграђен је близу мјеста гдје је својевремено пристао брод на коме се налазила Мајка Божија. Једном су монаси тог манастира угледали на мору огњени стуб, који је допирао до неба. У подножју стуба, налазила се стојећи на води, икона Пресвете Богородице. Појава је трајала неколико дана и ноћи, али кад год би се монаси приближили, икона би се удаљила од њих. Преподобни старац Гаврило молио се од свег срца Пресветој Богородици. Пречиста му се јавила и рекла: “Реци старјешини и браћи да хоћу да им дам икону моју као заштиту и помоћ, и ушавши у море, иди с вјером по таласима. Тада ће сви сазнати моју љубав и благовољење према вашој обитељи”. Старац је све о виђењу рекао старјешини и ујутро су сви монаси са молбеним појањем пошли на обалу. Старац је смјело кренуо по води и удостојио се да узме на руке чудотворну икону. Ставили су је у за њу направљену капелу на обали и ту јој се молили три дана. Потом су је пренијели у саборни храм, а на обали, гдје је икона била, избио је извор чисте слатке воде. Сјутрадан, кад су ушли у храм, икону нису нашли на мјесту гдје су је ставили, већ су је открили изнад манастирске капије. Унијели су је у храм, али је она ујутро поново била изнад капије. То се понављало неколико пута, док се најзад Пресвета Богородица није јавила преподобном Гаврилу и рекла: ”Иди у манастир и реци монасима да ме више не искушавају. Нисам дошла због тога да бисте ви мене чували, већ да бих ја чувала вас. Све док моја икона буде у вашој обитељи, дотле ће благодат Сина Мога бити са вама”.

Историја Иверског манастира сачувала је мноштво случајева чудесне помоћи Мајке Божије.

Иверска икона Мајке Божије, која се налази у манастиру Рустово није копија чудотворне светогорске, већ је нова икона, рађена у другом стилу, али на исту тему. Настала је прије двадесетак година. И она је чудотворна и помаже свима који се са вјером искрено моле Мајци Божијој.

У манастиру је већ дуже времена отворена књига у којој се биљеже сви случајеви чудотворне помоћи Мајке Божије преко Њене иконе Иверске.

Рукодеље и Радионице

Вриједно сестринство манастира Рустово бави се превођењем са руског, француског и енглеског језика, затим ткањем, везом и израдом разног рукодеља. Користећи природну вуну монахиње ткају торбе различитих облика и детаља, тканице, епитрахиље, прекривке за налоњ, дарке… Инспирисане тим да је “дете парче неба на земљи”, сестре ручно праве разноврсне играчке за дјецу. Такође, хеклају капе, кутијице за тамјан, плету бројанице.

Израђују различите предмете од папира (свеске, маркери), дрвета (ручно рађени штапови, сатови) и коже (повезивање и коричење књига). У оквиру ове радионице израђују се и украсне свијеће и каширају иконе.

Монахиње кријепљене духом молитве у нетакнутој природи манастирске околине (400 – 1000м надморске висине ) скупљају љековито биље од кога израђују биљне препарате по древним монашким рецептурама. Тако се у манастиру производе вина, ракија, сирће, напитак “бољи од кафе”, биљни сирупи и шампони, мелеми, љековите биљне капи…

 

Весна Девић

Фото: Манастир Рустово

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This