Izaberite stranicu

Епископ буеносајрески и јужно-централноамерички г. Кирило служио је на празник Светих бесребреника Козме и Дамјана, у недјељу, 14. јула са свештенством Свету службу Божију у саборном храму Христовога Васкрсења у Подгорици.

У литургијској бесједи након након читања Јеванђеља бесједио је протојереј Бранко Вујачић, који је казао да православне хришћане одликује скрушеност срца и смјерност духа, те да је потребно да се угледамо на чврсту, постојану, тврду вјеру, која једина исцјељује од свакога гријеха, пада духовног и слабости.

,,Скрушени срцем и смјерни духом, такви ми треба да будемо. Да каже наша душа, Господе нисам достојан да уђеш под кров душе моје. Али кажи само ријеч и исцјелиће се душа моја од свакога гријеха, пада, слабости. То је поука данашњег Јеванђеља. Да се угледамо на чврсту, постојану, тврду вјеру”, закључио је отац Бранко Вујачић.

На крају Литургије, сабранима се на тему празника обратио Владика Кирило ријечима да болест није пожељна и да се Црква моли против тога искушења.

“Али некада она бива васпитна, има васпитни карактер. Јер, ако смо увијек добро, ако смо доброг здравља, то нас, нажалост, некад може да доведе до потпуног удаљења од Бога. Наш народ каже: Без невоље нема богомоље. И ако је човјеку све потаман, он једноставно може да изгуби потребу за духовним свијетом, да се препусти угађању тијелу и тако погуби своју душу”, упозорио је Владика буеносајрески.

Додао је да треба да знамо да у нама, и кад смо најздравији, постоји црв Адамовог преступа.

“Треба да знамо да је наша природа ограничена, да је она грешна. Довољно је да погледамо около шта се догађа с нашим људима – убиства, несреће… То страдање треба да осјетимо као своје. И тада ће нас Господ можда поштедјети личних страдања, ако несрећу ближњега будемо осјећали као своју личну несрећу”, поручио је између осталог Владика Кирило.

Радосав Рајо Војиновић

Фото: Саборни храм Христовог Васкрсења

Pin It on Pinterest

Share This