Izaberite stranicu

Његово преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије освештао је, на празник Светих Козме и Дамјана, у недјељу 14. јула, темеље Цркве Светих Сергија и Ваха, која ће се градити у Ђулићима код Андријевице. Храм подиже г. Зоран Ђерковић за покој душе брата Срђана.

Владика Јоаникије рекао је у бесједи окупљеним вјерницима да је подизање храма велико Божје дјело. Храм у Ђулићима почиње да гради Зоран Ђерковић, ктитор, а у овој светој намјери подржавају га сви љубављу, добрим жељама, молитвама.

„Он, како смо чули, има посебан мотив да подигне Цркву Светог Сергија, за покој душе свог брата Срђана, свакако, и за покој душа његових предака и за напредак потомства. Подиже је са жељом да она послужи цијелом овом мјесту, да је посвети Богу и Светим Сергију и Ваху, а да буде на употребу Цркви Божјој и вјерном народу, који ће се овдје сабирати, крштавати, вјенчавати, Светим службама Божјим присуствовати, Светим тајнама причешћивати и душе своје освећивати“, казао је Преосвећени Епископ.

Он је поручио да се храмови Божји подижу и посвећују слави Божјој да бисмо се преко свете службе приближили Богу, оплеменили Божанском љубављу, уздигли изнад наших слабости, наших подјела, наших зависти, неслоге, да би се међу нама зацарили мир, слога и доброта.

„Лијепо је што подижемо цркву свецима, који у овом крају немају цркве, а велики су Божји угодници. Свети мученици Христови, с почетка 4. вијека, су, као Свети Георгије и Свети Димитрије, презрели славу овог свијета и високе чинове у римској војсци и, не плашећи се никакве земаљске силе, исповједили име Божје. Хришћанство је побједило и препородило незнабожачку римску империју зато што је имало људе као што су Свети Сергије и Вахо, родом из Рима; пострадали су на истоку, а познати су широм васељене“, бесједио је Његово преосвештенство.

Владика је подсјетио да је најславнији храм наше старе историје био посвећен овим Светим мученицима, велики манастир на Бојани, гдје су се сахрањивали Војисављевићи, наши први владари и краљеви. Свети Сава је, по предању, вративши се са истока, донио дјелић моштију Светих мученика Сергија и Ваха у манастир Милешеву, а одатле се ширило њихово поштовање на многим другим мјестима.

„Наш народ је све везивао за свеце Божје. То је био његов календар. По томе видимо како је вјера била дубоко укоријењена у душама наших предака. Знамо из историје да је у нашем народу најважнији завјет био сачувати вјеру православну, не превјерити. За онога ко је превјерио говорило се да је боље да је поштено погинуо или да се није ни родио. То се сматрало издајом. Таквог су карактера били наши преци, толико су били одани својој вјери. Било је увијек и оних који су превјеравали, имамо тога и данас, као што се види“, нагласио је владика Јоаникије.

Изразио је увјерење да ће будућа светиња, која се гради по пројекту искусног арх. Ранка Вуканића, привући многе у ово свето мјесто, јер је у њеним темељима, истакао је Преосвећени Епископ, величанствена братска љубав.

„У њеним темељима је љубав међу браћом, љубав старијег брата према млађем, и велики, али племенити бол, који је нашег ктитора довео до тог решења. Та љубав и бол, заправо, све је то љубав, научила га је да крене у ово велико дјело. Бог је дао те је ријешио оно што је најважније, откупио је земљиште и он као ктитор има право да подиже храм на земљишту које је купио.

Велики је ово знак. Када је нешто утемељено на љубави, на жртви и на рани братској, онда ће се све то претворити у Божју славу, па ће у овом светом храму брзо почети да се приносе молитве, брзо ће звоно зазвонити у овој питомој долини и Часни крст се заблистати на овом храму, да се види који народ овдје живи, која је вјера и да смо вјерни завјету својих отаца, Светом Сави и Светом Василију Острошком“, поручио је Његово преосвештенство владика Јоаникије.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Pin It on Pinterest

Share This