Izaberite stranicu

На данашњи дан, 14. јула 1797. године након више успјешних борби дуж Приморја, Свети Петар Цетињски са Црногорцима ушао је у Будву.

Међутим, већ 18. јула предат му је захтјев да град врати аустријским властима. Улазак црногорске војске у Будву значио је ипак дефинитивни пад млетачке власти у Боки Которској, која је још почетком маја исте године на овом подручју била срушена.

Будва је стара око 2.500 година и један је од најстаријих градова на Јадранском мору. Утврђени град на овом простору је постојао још у доба антике. Историчари вјерују да је првобитно био острво, које се касније спојило са обалом и направило земљоуз. Мада су Грци основали многе колоније у Медитерану, по свему судећи, у дијелу обале Јадранског мора, на подручју данашње Црне Горе, нијесу успјели у насељавању колониста. Умјесто тога, постојали су само поједини грчки тржишни центри, емпорији. Један од њих је био у Будви (Бутуа). Први помен овог града налазимо у V вијеку прије Христа. Након илирско-римских ратова, Будва потпада под власт Рима. Будва је била насеље колонизованих римских грађана. Сем Италика, у овим градовима постоји и већи број трговаца, Грка и оријенталаца, а развијено занатство утиче на формирање занатских колегија. Разарањем античке Дукље од стране Авара и доласком Словена, велики број романизованих старосједелаца се повукао у утврђене приморске градове.

У раном средњем вијеку Будва је византијски град, са грчком војном посадом (гарнизоном). По осамостаљењу Дукљанске кнежевине Будва улази у њен састав. После 1181. године улази у састав српске државе. По узору на Душанов законик, сачињен је Статут града Будве. У каснијем периоду, овај град се налазио под влашћу Балшића, Црнојевића и Српске деспотовине. Користећи продоре Турака на Балканско полуострво, Млечани нијесу заузимали велике посједе одједном. До 1435. године Српској деспотовини, у приморју Зете, одузели су све, осим Бара и Будве. Међутим, након првог пада Српске деспотовине под турску власт такво стање су искористили Млеци: предухитривши Турке заузимају цио обалски појас Доње Зете, од Бојане до Котора. Тако су под њихову власт пали и градови: Улцињ, Бар и Будва. У предатим им мјестима, Млечани су за начелнике постављали своје племство до 1797. године. Послије пада Млетачке републике, Будва улази у састав Аустроугарске и коначно 1918. године Будва је ослобођена и улази у састав Краљевине СХС односно Краљевине Југославије.

Приредио: Миомир Ђуришић

Pin It on Pinterest

Share This