Izaberite stranicu

Литургијским сабрањем у цркви Светог великомученика Ђорђа, завршен је Апостолски пост у част првоврховних Апостола Петра и Павла.

Празничним сабрањем началствовао је протојереј Јован Радовић уз саслужење протојереја-ставрофора Милете Кљајевића, протојереја-ставрофора Драгана Станишића, јереја Блажа Божовића и молитвено учешће проте Милуна Фемића.

На литургијске возгласе одговарала је породица Павићевић, предвођена појцем Луком Павићевићем.

Након прочитаног јеванђељског зачала празничном беседом, присутнима који су испунили храм Господњи, обратио се прота Кљајевић.

Говорећи о подвигу који су на себе преузели, прости рибари – пошавши те крстивши све народе у име Оца и Сина и Светога Духа – прота Кљајевић је посебно истакао важну улогу коју су у томе имала два Апостола, чији дан данас прослављамо.

Необична личност Апостола Петра, његова импулсивност, решеност и спремност да дела – учинила га је стеном на којој је Христос саградио Цркву своју, говорећи да је чак ни врата паклена неће надвладати.

Друга личност која је посебно интересантна за нас, је бивши прогонитељ хришћана, Савле, који је на путу за Дамаск доживео просветљење, преображење и преумљење – те од прогонитеља постао верни следбеник Павле, који је могао да каже – не живим више ја, него Христос у мени.

Прота Кљајевић је посебно нагласио да ови прогони хришћана који трају већ 2 миленијума, трајаће, док је света и века – где увек требамо имати у виду саме Христове речи – ако мене гонише и вас ће гонити.

Честитајући завршетак Апостолског Поста, прота Кљајевић је позвао верни народ на свакодневно читање Светога Писма, које додатно човека утврђују у страдањима којима бива свакодневно изложен.

Осветивши Дарове предложења, Светој Тајни Причешћа приступио је потом знатан број причасника, који је заједничарење наставио са својим свештенослужитењима у храму под Горицом.

Елза Бибић

Pin It on Pinterest

Share This