Izaberite stranicu

Матица српска – Друштво чланова у Црној Гори организује промоцију изабраних дјела Новице Ђурића. Учествују: проф. др Лидија Томић, проф. др Драго Перовић, проф. Маја Симовић и Новица Ђурић – аутор.

Модератор вечери биће мр Милорад Дурутовић.

Промоција ће се одржати у уторак, 16. јула 2019. године у књижари Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори у Подгорици, Римски трг 50/1, са почетком у 20 часова

Новица Ђурић (Колашин, 11. октобар 1956) је српски пјесник, писац и новинар. Предсједник је Удружења књижевника Црне Горе и Удружења новинара Црне Горе. Заступљен је у неколико антологија. Превођен на италијански, руски, бугарски, шведски и македонски језик.

Добитник је неколико награда за књижевни и новинарски рад, 2010. године за књигу Јави ми да сам жив добио је награду Златно перо Русије, а Унирексову награду за прозу Душан Костић 2012. године за књигу Савиним стопама Лелејском Гором.

Добитник је одличја Златно перо Русије (2015.) Савеза писаца Русије, почасног Ордена хероја рада и лауреат медаље Цар-Риба коју додељује Међународни културни центар и издавачка кућа Краснојарско Васкрсење за заслуге у области зближавања култура, умјетности и новинарског стваралаштва народа Русије и западног Балкана.

Добитник је награде „Марко Миљанов“ за  2014. годину. Међу битнијим новинарским наградама издвајају се следеће: Награда за животно дјело „Вељко Влаховић“, Награда за репортажу „Бошко Пушоњић“, Награда Савеза новинара Југославије, Награда СНЈ и УНЦГ, Награда „Дневника“ за новинарство 1994. године и Прва „Дневникова“ награда за 1997. годину. Изабрана дјела Новице Ђурића објавио је подгорички „Унирекс” 2018. године у три тома. Приређивачи овог трокњижја су: Матија Бећковић, Милован Витезовић, Александар Ћуковић и Радоје Фемић. Новица Ђурић је овогодишњи добитник награде ,,Миодраг Ћупић“.

Живи у Подгорици, гдје ради као новинар „Политике“.

Р.В.

 

Pin It on Pinterest

Share This