Izaberite stranicu

“Јединство Котору” назив је концерта који је пред храмом Светог Николе и Српским палацем у Старом граду окупио и разгалио, као иначе и сијасет пута прије, бројну которску, али синоћ и “туристичку” публику.

“Добродошли на овај променадни концерт који је уприличен у оквиру овогодишње 180 – годишњице рада и опстојања Српског пјевачког друштва (СПД) Јединсто 1839 Котор. Ми смо Јединство, зовемо се Јединство, а и жељни смо јединства у овом деинституционализованом граду. Ми већ 18 година пјевамо под мотом “Пјесмом срцу срцем роду”, а рефрен наше химне је “Јединству и с Јединством свем на сусрет смијемо поћ”. У тој жељи и намјери и под тим мотом биће одржан и овај концерт наших хорова”, казао је Драган Ђурчић из управе Јединства.

Ђурчић је подсјетио да је СПД Јединство рођено прије 180 година у Српском палацу – згради одмах до цркве Светог Николе, пред којом је синоћ одржан концерт, а у којојој је смјештена Музичка школа Вида Матјан.

“Истини за вољу, не пише да је то званично Српски палац, али има још оних који памте да је то тако. Иначе, морамо истаћи да смо ми аутохтоно которско друштво, своји на своме. Немамо менторе са стране. Наши ментори су традиција наших предака који су имали храбрости да у Аустрији оснују друштво и да за свог заштитника поставе првог архиепископа српског Светог Саву. Под заштитом наших предака и заштитом Светог Саве, наставићемо да радимо. Ове јубиларне године да споменемо један велики успјех. Hа фестивалу православних хорова у пољкосј Хајновки били смо лауреати”, казао је Ђурчић.

На синоћњем концерту прво су наступили дјечији хорови под диригентском палицом Иване Кривокапић, а затим и велики хор којим је дириговао ђакон мр Михајло Лазаревић.

У музичкој пратњи били су Ана Михаљевић (клавир), Петар Букилица (гитара), Уна Пајић (мандолина), Соња Миливојевић (виолина), Никола Шеваљевић (перкусије), Димитри Драшковић (перкусије).

Солисти: Катарина Кривокапић, Ања Ункашевић, Јована Мршуља, Ивана Марковић и Исидора Николић.

За фризуре дјевојчицама из наших малих хорова побринуо се фризерски салон Бајло.

Поред српског, хор је пјевао пјесме на руском, грчком, енглеском, португалском и свахили језику.

Предраг Николић

Pin It on Pinterest

Share This