Izaberite stranicu

Поводом обиљежавања 100 година постојања цркве Светог Василија Острошког, у порти храма у Кумбору у суботу, 13 јула ће бити одржана Духовна академија.

Вечерња служба биће уприличена у 20 часова, у продужетку академија, посвећена јубилеју храма, уз пригодно слово о историјату цркве посвећене Светом Василију Острошком. Наступиће етно појци и црквени хорови Светог Василија Острошког и Рождество.

У недељу, 14. јула Свету архијерејску литургију ће служити Епископ диоклијски Методије уз саслужење херцегновског свештенства. Архијерејска литургија ће почети у 9 часова. Након службе биће приређена трпеза љубави.

Црква Светог Василија Острошког је освећена у јулу 1919. године. Изнад ове цркве се налази чувени стари храм посвећен Покрову Пресвете Богородице. Интересантно је да је храм укопан, јер у периоду када је подигнут освајачи Боке нису дозвољавали да се истакне ово сакрално здање. Црквица је обновљена, а службе се обављају на Богородичине празнике, казао нам је парох кумборски ,протојереј Гојко Мрачевић.

Он је потврдио да би ових дана требало да почне санација храма Светог Василија Острошког , које се налази на земљишту које клизи. Санацију помаже компанија „Царине“ , која гради нови хотел у Кумбору.

Извор: Радио Херцег Нови

Pin It on Pinterest

Share This