Izaberite stranicu

Његово преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије служио је 7. јула, на Ивањдан, Свету архијерејску литургију у Манастиру Светог Јована Крститеља – Црнчи код Бијелог Поља.

Епископу је саслуживало свештенство Епархије уз молитвено учешће многобројног верног народа. Речима надахнуте архипастирске беседе владика је сабране поучио о великом и традиционалном Ивањданском сабору у Црнчи, знаменитој и старој светињи која је, како је истакао, ушла у нашу историју по памћењу да се у њој упокојио Свети Арсеније, наследник Светог Саве.

– Доста тога је и заборављено зато што је ова светиња страдала, била понижена, међутим, није била напуштена, њени разрушени зидови су били свети и сабирали народ. Ово је јединствено мјесто, у овим крајевима, да имамо светињу коју никада народ није напустио, иако је пострадала и била до темеља порушена, рекао је владика, додајући да се у Црнчи одржавао Ивањдански сабор, славила слава тог храма и у најтежим временима.

Благодарећи томе, обновила се у наше време ова света црква и зазвонила звона на звонику, а Преосвећени Епископ је изразио наду у Бога да ће се на том месту подићи и манастирски конаци.

– Данас, на овај знаменити дан којег православна васељена слави као велики празник сјећамо се Рођења Светог Јована Крститеља, а његово рођење је предназначило Христово Рођење. Јесте Јован рођен од својих родитеља, али је било вријеме родитељима поодмакло, тако да њихове године више нијесу биле за рађање. Његово рођење је било по дејству Божје милости и благодати, јављено са Неба преко анђела и видимо да је Бог промишљао од почетка о његовом рођењу, беседио је владика Јоаникије.

Указао је на догађај да је Свети Јован, још док је био у утроби Јелисавете, која се срела са Пресветом Богородицом, заиграо у утроби своје мајке и кроз Њена уста прославио Бога и Пресвету Богородицу.

– Како свједочи Свети апостол Лука, он се испунио Духом Светим још у утроби мајке своје и цио његов живот био је у знаку Јеванђеља Божјег. Његов живот је био такав да су људи мислили да је он Христос о Коме су пророци пророковали и Кога су сви народи земаљски чекали, као свог Бога и Спаситеља. Многи су се питали да ли је он Христос Који ће доћи, а он је говорио: Иде за мном Онај Коме ја нијесам достојан одријешити свеза на обући Његовој, казао је Епископ.

Додао је да је велики празник, који је донео радост свом човечанству, био почетак проповеди о оваплоћењу Христовом, Христовом рођењу. Свети Јован Крститељ је рођен шест месеци пре Христа, пре Божића.

– И његов живот је везан у свему за Христа тако да га зовемо Претечом Христовим, онај који је ишао пред Његовим лицем и припремао народ да прими Христа Спаситеља, јер су људи склони запуштености, забораву, њихово срце и мисао огрубе, па нијесу способни да одмах приме ријеч Божју. Зато је Свети Јован Крститељ ишао кроз народ, говорио ријеч Божју и позивао народ да очисти своје срце позивом Господњим: Покајте се, јер се приближи Царство небеско. Измијените своје мисли, своје навике, своја дјела, обратите се ка правој, истинитој вјери, припремите своје душе да примите Божју благодат, да примите Христа Господа и повјерујете у Њега, поучавао је Његово преосвештенство.

– Ријеч Светог Јована била је оштра, чудотворна и дјелотворна, пророчка и многи су се кајали за своје гријехе и исповједали се, припремајући се за долазак Спаситеља. Ево дивне поуке данас овдје, само од ове службе, да се обратимо на ријечи Светог Јована Крститеља, ништа више нам не треба, да се покајемо и да доживимо да се приближило Царство небеско. Треба много да се измијенимо, да се препородимо, да се оплеменимо, једни са другима измиримо да бисмо се Богу приближили и да би нам Бог опростио наше гријехе, молитвама Светог Јована Крститеља, рекао је Преосвећени Епископ г. Јоаникије.

На крају службе благосиљан је славски колач, а овогодишњи домаћини великог и традиционалног Ивањданског славља и сабора у Црнчи, браћа Крушчић са породицама предали су део славског колача г. Синиши Вуковићу, који ће бити домаћин славља идуће године.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Pin It on Pinterest

Share This