Izaberite stranicu

На данашњи дан, 10. јула 2008. године свечано је обиљежен завршетак реконструкције Римских мозаика у Рисну. Ова знаменитост је  најстарији архитектонски споменик у Црној Гори, стара око двије хиљаде година. Тренутно музеј представља темељ античке римске виле Урбана са различитим мозаичким обрасцима на подовима у свакој соби и атријумом у средини. Мозаици су израђени од шљунка од три врсте – бијели (локални), сиво-плави и црни (увезени), који имају квадратни облик. Римска вила Урбана у Рисну обухвата 7 различитих породичних соба са мозаицима и 3 собе за службенике, у којима земља је била под. Вила је изграђена на такав начин да њен врх представља Сунце, које је у то вријеме било симбол Рима. У центру куће се налази Атријум, мали унутрашњи врт са базеном за кишу, коју су послије користили за кухињу и купатило, од којег кружно иду пет ходника које воде до соба. Сачувана је соба у којој се налази јединствени мозаик са богом сна – Хипносом, који је један од ријетких мозаикаљ са овим богом. Важно је напоменути да римске куће  су већ имале водовод и канализацију, а у вилама је било чак и подно грејање.

Рисан је веома древни град, који се први пут помиње под именом Ризон. Он је био главни град у цијелом Бококоторском заливу, који чак носио његово име – “Синус Ризоникус“. Када су град освојили Римљани, назвали су га Ризинијум. Град се развијао током римске владавине, изграђене су велике виле, у уским улицама је ишла трговина, и стално су долазили и одлазили бродови. Рушевине виле случајно су открили градитељи када су асфалтирали пут. Ископавања су организована 1930. године, али пронађени мозаици су били поново покривени земљом до бољег времена. Радови су настављени 1957-1959. године, а ово мјесто постало је заштићено од стране државе као споменик древне историје. Седамдесетих година прошлог вијека, током археолошких ископавања, темељ ове античке куће је у потпуности реконструисан. У 5 соба у вили постоје различити мозаици са јединственим обрасцима који одговарају намјени собе:

– у спаваћој соби на мозаику крупним планом приказан је човјек, који одмара на јастуку бога сна – Хипнос;

– соба, која је била намијењена војним савјетима, украшена је сликама битке;

– мозаик у дневној соби приказује рибе, хоботнице и друге морске животиње, као и лозу и друге занимљиве геометријске фигуре;

– у трпезарији мозаик има двије боје, у средини се налази розета уоквирена Сунцем, а около су геометријски мотиви. Научници вјерују да је у овим обрасцима нешто шифровано и покушавају да разоткрију намјеру ствараоца мозаика.

– у просторији у којој је власник одмарао, под  је састављен од  289 поља. Мало је вјероватно да цртање има везе са играњем шаха, тако да је, највероватније, ово само образац.

Такође унутар виле постоји још једна чудна структура, што је питање спора између научника. Постоје двије верзије на рачун онога што је било. Прва је подрум за складиштење амфоре са вином, маслацем итд., у којем је требало да буде довољно хладно. Друга, донекле апсурдна – ово мјесто може бити гробље, јер су овдје пронађене људске кости, због чега се појавила таква претпоставка.Током ископавања пронађени су фрагменти зидова, стубова, прозора за прозрачивање који се налазе уз темељ.

Приредио: Миомир Ђуришић

Pin It on Pinterest

Share This