Izaberite stranicu

Празник Рођења Светог Јован Крститеља молитвено је прослављен у Манастиру Свете Тројице Стањевићи са двоструком благодати и радости. Прво је, како Бог заповеда, одслужена Света литургија коју је предводио отац Јефрем, игуман манастира.

Повећи број сабраног народа и деце са пажњом су саслушали игуманову ивањданску беседу и причестили се Светиње Божје из путира.

Празнична радост настављена је у великој Душановој трпезарији манастира у коју се сабрало мноштво народа да се окрепи душом и телом.

Централни догађај био је представљање Великог српског народног календара који је, из многобројних извора, сабрао  и приредио за штампу Слободан Чуровић, књижевник из Подгорице.

Монах др Павле Кондић је испред братије манастира, поздравио све присутне и изговорио речи добродошлице које су утемељене на Божјој речи и осмовековном духовном искуству српског народа.

Уз аутора, о књизи су говорили књижевници и пјесници, сваки са своје стране сагледајући и ценећи  његов труд и опште добро које је она донела у област духовне просвете нашег народа.

Мноштво речи и стихова изговорених на овој духовној гозби на најлепши начин употпуњене су звуцима мелодије која се извијала из фруле народног фрулаша и гласовима песама које су уз гусле певали наши књижевници и песници.

Заиста двострука духовна и културна гозба у Стањевићима на Ивањдан, на радост и корист бројног народа који је до последњег места испунио велику и знамениту Душанову трпезарију. И овим сабрањем посведочена је седмовековна духовно-просветна мисија манастира Стањевићи који са јужних падина Ловћена стражи над духовним бићем нашег народа у Зетском приморју и широј околини.

                                                                                                                                                                                                                                                            П. Кондић

Pin It on Pinterest

Share This