Izaberite stranicu

Нова грчка влада данас је положила је заклетву у пресједничкој палати у Атини пред Његовим блаженством Архиепископом Атине и цијеле Грчке г. Јеронимом Другим и члановима Синода Православне цркве Грчке.

Заклетва новог министарског састава Владе Грчке је положена у склопу кратког богослужбеног поретка који је обавио Блажењејши Архиепископ Јероним.

Служба почиње са црквеном пјесмом (тропаром) Педесетнице (код нас познат у народу као Тројчиндан), после кратке сугубе јектеније слиједи молитва и заклетва коју са положеним рукама на Јеванђеље понављају чланови Владе: ” У име Свете, Једносушне и Нераздјељиве Тројице, заклињем се да ћу се држати Устава и закона да бих служио општим интересима грчког народа”.

По полагању заклетве Његово блаженство Архиепископ Атине и цијеле Грчке г. Јероним Други је министрима пожелио “добру снагу и успјех у раду”.

Јуче је и новоизабрани предсједник Владе Грчке Кириакос Мацотакис положио заклетву на Светом јеванђељу пред Архиепископом Јеронимом и предсједником Грчке Прокописом Павлопулосом.

Прије четири године Алексис Ципрас је први пут након неколико деценија дао само политичку заклетву.

Архиепископ Православне цркве и Предсједник државе су личности које представљају симболе јединства грчког народа.

 

Pin It on Pinterest

Share This