Izaberite stranicu

Чудесна икона Богородице пронађена је нетакнута, али тешко оштећена, послије недавног трагичног пожара, који је скоро у потпуности уништио цркву Казанске иконе Богородице из 19. века у Манастиру Светог Казана Чемејевског у Курганској области Русије. Узрок пожара је клима уређај, из кога су се пламенови касније проширили на кров цркве. Црква је била једна од само три цркве брвнаре у тој области, што је веома трагично за друштво како у духовном, тако и у културно-историјском смислу. Русија је, наравно, позната по свом јединственом стилу цркава брвнара.

Како извештава Православие.ру, чудесна икона Богородице по којој је манастир био познат, пронађена је тешко оштећена у рушевинама цркве, иако се претпостављало да је и икона сагорела.

„Да, пронађена је … али је икона са својом  оплатом веома страдала.” У вестима је, међутим, саопштено да није сигурно да ли је могуће обновити икону у њеној некадашњој слави, док је стручњаци иконописања не испитају.

Према информацијама са манастирског сајта, после пожара 1770. године икона је пронађена нетакнута – имала је незнатно начет само горњи леви угао и десни образ Богородице. Икона је привукла многе поклонике који траже чудесно исцељење; хроника цркве садржи стотине записа о чудесним исцељењима приписаним икони.

Извор: Оrthochristian.com (са енглеског Инфо служба СПЦ)

Pin It on Pinterest

Share This