Izaberite stranicu

Специјална награда Сајма књига у Андрићграду припала је ове године Књижевној задрузи Српског народног вијећа из Подгорице и Фондацији „Група север“, за књигу „Истрага предака“ Ивана Негришорца, саопштено је из ове издавачке куће.

За издавачки подухват године у Републици Српској, признање је припало Заводу за издавање уџбеника и наставних средстава из Источног Сарајева за дјело „Књига Петра Кочића“, приређивача Душка Певуље. Иста награда за Србију, припала је Институту за српску културу Приштина – Лепосавић, за књигу „Косово и Метохија у политици великих сила 1896 – 1908“ Весне Зарковић.

У Андрићевом институту, у оквиру Сајма књига, публици је представљена књига писца и предсједника Матице српске, Ивана Негришорца (Драгана Станића) „Истрага предака“.
Ријеч је о књизи есеја и пјесама које је аутор сабрао, а која умногоме појашњава српско питање у Црној Гори и на њега даје прегршт одговора.

У уводној ријечи, писац Милан Ружић рекао је да се кроз ову књигу види да су Срби у Црној Гори много тога дали интегралној српској култури.

„Сви до једног имају ријечи чијим изговарањем купују торбе у којима носе своје главе којима ће платити кусур тих ријечи. Књига Ивана Негришорца је укоричена Црна Гора у свој својој културно-умјетничкој, политичкој и историјској величини, и њена сузописана и оплакана судбина“, рекао је Ружић.

Књижевник и књижевни критичар Селимир Радуловић наглашава да књига предочава нашу жалосну црногорску и српску причу која се развија сагласно моделу тоталног обрта, катастрофе.

„Од истраге потурица и борбе за очување властитог идентитета, народа и државе, дошло се до радикализованог облика духа самопорицања, до истраге предака, до обрачуна са њима и преиначења њиховог завјета“, казао је Радуловић.

Књижевник Будимир Дубак истакао је да је укупно дјело Негришорца јединствено у српској књижевности, у скоро свим жанровима.

Негришорац каже да је трећи свјетски рат већ почео, али о њему још немамо јасну представу. Прије свега, зато што је то прикривени рат у коме противници исцрпљују трећега“, истакао је Дубак.

Аутор есеја и пјесама биљежених дуже од три деценије, Иван Негришорац, говори да је књига настала у тешкој муци коју сви проживљавамо, а нарочито прави Црногорци.

„Ко нас тјера да српско заједништво растурамо и зашто на то пристајемо? Потребно је да мирно, елиминишући аутодеструктивне приче, разумијемо историјске процесе и промјене у свијести људи. Његош није имао дилеме ко је. Потребно је да се вратимо његовој позицији, организовати се у његошевском покрету отпора, то је спасоносно“, казао је Негришорац.

Након промоције ове књиге, публика је на Теслином тргу у Андрићграду имала прилику да присуствује догађају названом „Српско вече“ у оквиру кога је Српско пјевачко друштво „Светосавник“ из Подгорице, а уз бесједе неколико истакнутих књижевника Ивана Негришорца, Селимира Радуловића, Милице Бакрач и Будмира Дубака, обрадовало присутне старим српским пјесмама које су биле природан наставак промоције књиге „Истрага предака“.

Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This