Izaberite stranicu

Поводом 800 година самосталности Српске православне цркве, Црном Гором ће од 8. јула до 17. јула проћи Литија са моштима преподобномученице Февроније, које су похрањене у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици. Свету преподобномученицу Февронију наша света Црква слави 8. јула.

Прослава преподобномученице Февроније почеће у навечерје празника, 7. јула, празничном вечерњом службом у 19 часова у подгоричком Саборном храму, а наставиће се сјутра у 9 часова Светом архијерејском литургијом.

Истог дана (8. јула) свете мошти преподобномученице Февроније биће у 19:30 свечано дочекане у Саборном храму Свети Јован Владимир у Бару. У продужетку ће се служити вечерње а сјутрадан (9. јула) у 8 часова Света литургија.

У манастиру Подмаине – Будва, мошти ће свечано бити дочекане у вечерњим сатима, 20 часова, а у 21 почеће свеноћно бдење са Литургијом.

Светитељкине мошти ће у манастир Ждребаоник, из којег су  8. јула 2016. године донијете у подгорички храм, стићи у 17 часова, гдје ће се послије дочека служити вечерња а 11. јула у 7 часова Света литругија.

Дочек моштију и празнично бдење у Цетињском манастиру биће истог дана у 17 часова, док ће се 12. јула у 9 часова служити Света архијерејска литургија.

13. јула мошти ће походити и манастир Рибњак када ће се служити Света архијерејска литургија са почетком у 9 часова.

Вјерни ће моћи да се поклоне и цјеливају светитељкине мошти и у манастиру Савина, гдје је за 13 јул организован свечани дочек и вечерња служба а 14. јула у 9 часова Света литургија.

У Храм Полагања ризе Пресвете Богородице у Бијелој мошти ће стићи 14. јула у 18:30, када ће се и служити вечерње, а  15. јула у 9 часова Света архијерејска литургија.

Манастир Михољска Превлака и вјерни народ ће имати радост да дочекају мошти Свете преподобномученице Февроније 15. јула у 17 часова. Сјутрадан ће се у 7 ујутро служити Света литугија.

Литија са моштима преподобномученице Февроније доћи ће и до Никшића гдје ће у Храму Светог Василија Острошког у 18 часова бити свечан дочек са бдењем, а 17. јула у 9 часова Света архијерејска литургија.

О литији и житију ове велике угоднице Божије за Радио Светигору је говорио игуман манастира Подмаине јеромонах Рафаило Бољевић: https://svetigora.com/litija-sa-mostima-svete-mucenice-fevronije/

В.Д.

 

 

 

 

.

 

 

Pin It on Pinterest

Share This