Izaberite stranicu

У Андрићграду, на обали Дрине, француски писац млађе генерације Жозеф Понтис отворио је четврти по реду међународни Сајам књига, а своја најновија издања током наредних пет дана представиће 22 издавача из Србије, Републике Српске и Црне Горе. Специјални гост Емира Кустурице и Андрићевог института нагласио је  да је “веома почаствован, чак и потресен, јер се нашао на простору српске културе”, а то су како је рекао “тренутци када мисли о заједничкој историји српског и француског народа”.

– Осећам да на неки начин постајем део добра, оног најбољег у односима између два народа. Андрићев институт и моја издавачка кућа су урадили велики посао. Моја књига “На линији” је доживела велики успех у Француској, сада је преведена на српски језик, а усред обавеза у вези са промоцијом књиге у Француској, рекао сам пријатељима: одлазим, идем у Србију, позвао ме је Емир Кустурица!- рекао је Понтис отварајући сајам. – Уследила је неверица међу мојим пријатељима, јер је Кустурица део српске али и француске културе и помало недодирљив за “обичне смртнике”. Видите, овде у Вишеград сам дошао са својом супругом, венчали смо се пре три године, сањали смо да ћемо уприличити венчање које сценски подсећа на оно из “Дома за вешање”. То су најлепше филмске сцене икада снимљене. А већ данас сам ту, Кустуричин сам гост и није лако дочарати осећај среће због прилике да са овдашњом публиком и српским пријатељима разговарам о својој књизи.

Емир Кустурица, творац културног средишта Републике Српске је нагласио, да је Андрићград створен ради духовног раста подручја на коме су се вековима сукобљавале војске и цивилизације.

– Од краја маја до краја јула, једна за другом измењују се манифестације које “ору дубоко” и покушавају да изнесу пред наше очи све оно што је важно. Правити Андрићград, град у Вишеграду, је враћање на обале реке Дрине. Она испод површине крије тектонску грађевину, док се на површини ствари мењају. Објективна истина и пронађени остаци нам говоре да се налазимо на месту где се Исток и Запад додирују, често болно. Активирање културе у данашњем времену када она доживљава пад испровоциран технологијом, а крајем деведесетих је та појава названа “научном културом”, дешава се док коорпоративни капитализам труди да поништи националне културе и различитости -рекао је Кустурица.
– Ми осећамо и видимо да култура данас представља много мање, него некада. Наш је завет да ванматеријално делујемо и да у нашој тек насталој држави, Републици Српској, подржимо тон наше културне прошлости. Наша држава и све што чинимо, служиће одржању културног дискурса, а то важи и за културе које нас се дотичу, па смо сада окренути једном младом француском писцу.

Уредник сајма књига Желидраг Никчевић, говорио је о значају ове манифестације, која из године у годину расте.

– Мало где постоји сајам са више смисла, са више будућих енергија, са моћнијом душевном и идејном потпором, са аутентичнијом позадином од Сајма књига у Андрићграду – рекао је Никчевић – Професор Кустурица је активирао енергије многих, отворио је простор слободе и достојанства наше културе и то је шанса каква се не пропушта.

Прве сајамске вечери, након свечаног отварања, одржана је промоција романа “На линији” Жозефа Понтиса. Специјални гост Андрићевог института је за свој роман – првенац награђен најзначајнијим признањима у својој земљи, књига је пре неколико дана добила своје издање на српском језику, а аутобиографска повест о пролетерском и мукотрпном раду у једној фабрици за прераду рибе у Бретањи говори о механичкој и материјалистичкој цивилизацији која укида људску слободу, приказујући распад “вестерна” изнутра.

– Радећи у фабрици за прераду рибе у Бретањи, у 21. веку, на послу сам затекао средину која је иста као из филма Чарлија Чаплина “Модерна времена”. Реч је о модерном ропству – рекао је Понтис –  Многи су се кроз историју питали у којој мери можемо да прихватимо понижење ради биолошког опстанка и колико смо спремни да се боримо против онога што нам је мрско. На Западу, ова питања постоје вековима, али немају коначно разрешење.

Сајам књига организује Андрићград у сарадњи са Андрићевим институтом и Београдским сајмом књига.
Понтис- Специјални гост
Жозеф Понтис је рођен 1978. године у Ремсу, факултетски образован, био је васпитач младих Парижана са посебним потребама. Женидбом и пресељењем у Бретању, у поктрајину која производи највише хране у Европи, његов живот се мења. Он остаје без посла и принуђен је да “ухлебљење” тражи преко Агенције за запошљавање. Тада почиње да ради “на траци”, у фабрици за прераду рибе… Директан увид у положај радника који се данас, у новоговору зову “оператери”, као и сопствени усуд тешког преживљавања, били су повод за настанак књиге овенчане бројним наградама.
Извор: Новости

Pin It on Pinterest

Share This