Izaberite stranicu

Академик Матија Бећковић истакао је да цијела актуелна прича о самопроглашеном Косову надолази од оних који немају појма шта је то Косово, него стварно мисле да је то нека територија и да ту нема никаквих светиња, ни подвига, нити моралних разлога.

– Било је оно у ропству вијековима, али ни један о тих окупатора није порицао чија је то земља и чије су то светиње. То се сада појављује први пут, а на нама је да у тој борби за памћење останемо при своме, а остале ове ствари да ријешимо као што су ријешене свуда. Да то питање не ријешимо како га никада нико није ријешио. И да не будемо јединствен случај на свијету, преседан или примјер који неће бити нигдје примијењен – истакао је Бећковић.

У интервју за видео-продукцију портала Искра Бећковић је оцијенио да би то требало да буде наша најчвршћа одбрана.

– Да се неко прије нас, неко богатији, моћнији, срећнији, одрекне неког свог простора, да ми не будемо једини који су се одрекли своје земље. Само да нас поштеде једног таквог понижења – рекао је Бећковић.

Говорећи о Црној Гори, Бећковић каже да они понављају често “како су их Срби окупирали и како су живјели ко зна од када под српском окупацијом”.

– Врло је занимљиво да та борба против “окупатора” која је толико дуго трајала и којој су они одољели, није дала ниједну пјесму у којој би се говорило о боју Црногораца са Србима. За сада тих пјесама нема, а није искључено да ће настати. Баш бих волио да неку прочитам јер би сигурно ушла у антологију неке најбизарније поезије – нагласио је Бећковић.

Он је рекао да ни саме власти у Црној Гори вјероватно не одлучују о томе шта раде, већ морају да слушају и извршавају оно што им се каже.

– Шта ће још од њих тражити ни они сами не знају. Зна се само да не могу ништа одбити. Надам се да од њих неће тражити да објаве рат Србији, јер они би били у стању да и то ураде, ако су већ послали војску на Космет – каже Бећковић.

Наводећи да је Улица Вука Караџића у Цетињу преименована у Исландска, Бећковић каже да не зна у шта ли ће преименовати Обилића пољана испред Цетињског манастира, можда “Мирашева ливада”.

– Недавно смо чули о тој “великосрпској” агресији која се десила Хрватској. Па сам мислио кад би била нека телевизија на свијету, да ону колону од Книна до Београда прикаже, како би свијет видио ту “агресију” својим очима. То су јединствени “агресори” на свијету, у тракторима, у расклиманим аутомобилима, приколицама, с кокошима, са кавезима, с кућицама за псе, старице, старци, дјеца. То су били ти “агресори” на Хрватску – нагласио је Бећковић.

Он је рекао да му је увијек било жао што Телевизија Србије није преносила директно пут те колоне.

– Надам се да имају тај снимак како би цијели свијет, па и ми сами гледали како изгледа “агресорска војска” у колони – каже Бећковић.

Говори се да смо ми истјерали 800.000 Албанаца, додао је Бећковић, а тог снимка нема.

– Да је егзодуса било, било би и снимка. Да га ико има, имали би га Американци. Сигурно они имају бољи снимак и оне колоне од Книна него ми – истакао је академик Матија Бећковић.

Извор: РТРС

Pin It on Pinterest

Share This