Izaberite stranicu

Свечано уручење књижевне награде „Миодраг Ћупић“ овогодишњим добитницима Зорану Пешићу Сигми и Новици Ђурићу, биће одржано у књижари Матице српске у Подгорици у уторак 2 јула у 11 часова.

У програму учествују: Илија Лакушић, Оливера Гошовић,  др Радоје Головић, Перивоје Поповић, Микица Сеферовић и Андрија Радуловић.

Жири за књижевну награду „Миодраг Ћупић“ у саставу : Андрија Радуловић (предсједник), мр Вишња Косовић и др Радоје Головић једногласно је донио одлуку да се награда „Миодраг Ћупић“ додијели равноправно Зорану Пешићу Сигми за књигу поезије „Биће све у реду“ (Ниш, 2018.), и Новици Ђурићу за књигу поезије „Камени јахачи“ (Подгорица, 2018.).

Зоран Пешић Сигма и овом књигом поезије потврђује све оне високе квалитете пјевања и мишљења из претходних књига, апострофирајући страх као покретачку снагу , за онтолошко промишљање и својеврсно лирско војевање  искреним  и зачудним стиховима који одају пуну аутентичност пјесника који се не мири са пролазношћу, и који је још један у братству „непризнатих законодаваца“који развејава своје снове у јединстврној књизи „Биће све у реду“.

Новица Ђурић у најновијој књизи поезије „Камени јахачи“ суочава се искрено и храбро са свијетом и животом, укршта лично и колективно, исписује пјесничко свједочанство у духовном сагласју са понајбољом традицијом нашег пјесништва у чијем средишту је човјек, крст, хљеб, љубав и нада.

Пјесништво Зорана Пешића Сигме и Новице Ђурића исказује својеврсну побуну која је обиљежила живот и комплексно и обимно дјело  Миодрага Ћупића, који је друкчије стваралачки реаговао и духовне ставове заузимао у оном добу када је било много исплативије ћутати и аплаудирати.

Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This